A vezetői temperamentumtípus hatásai a közvetlen beosztottak mentális egészségére egy konkrét vállalat humánpolitikai osztályának példáján keresztül

Varga Mariann (2022) A vezetői temperamentumtípus hatásai a közvetlen beosztottak mentális egészségére egy konkrét vállalat humánpolitikai osztályának példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Varga_Mariann_szakdolgozat_J56BUR.pdf] PDF
Varga_Mariann_szakdolgozat_J56BUR.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témájának középpontjában a dolgozó ember áll, aki a munkanapokon ébren töltött óráinak átlagosan felét a munkahelyen tölti. A másik felét használja magán jellegű ügyintézésekre (bevásárlás, autószerelő, posta, egészségügyi szolgáltatások stb.), háztartási munkavégzésre (jellemzően női feladatkör, pl.: házimunka, gyereknevelés, iskolához-óvodához kapcsolható tevékenységek), aktív regenerálódásra (sportolás, kikapcsolódás, társasági élet), a maradék időt pedig jó esetben pihenésre, alvásra fordítja. Elmondhatjuk, hogy a dolgozó ember mentális egészségét nagy mértékben meghatározzák az őt a munkahelyén ért stresszhatások, melyek az ébren töltött órák felében folyamatosan jelentkezhetnek. Megjegyzendő, hogy az ember személyisége is egy jelentős befolyásoló tényező a stresszorok érzékelésében, mert a személyes reziliencia mértéke egyénenként is eltérő lehet, azaz amit az egyik stresszorként értékel, a másik nem biztos, hogy szintén annak fogja. Dolgozatomban azokat a munkahelyi eseményeket, tényezőket keresem, melyek a legtöbb ember számára stresszkeltőek. Kutatásom részeként a résztvevő csoport körében munkahelyi stressz felmérést fogok végezni, kérdőíves módszert alkalmazva, illetve teszteléssel feltárjuk a résztvevők antik temperamentum típusát is, majd az eredményeket kombináltan fogom értékleni.Dolgozatomban azt vizsgálom meg egy fővárosi nagyvállalat (továbbiakban: Elképzelt Zrt.) humánpolitikai osztályának példáján keresztül, hogy az antik temperamentumtípusokat alapul véve vannak-e olyan temperamentumok, melyek vezetői pozícióba kerülve hosszú távon alapvetően káros hatást gyakorolnak a beosztottak mentális egészségére. Ebből kifolyólag van-e annak létjogosultsága, hogy a vezetőkiválasztás alapos személyiségvizsgálathoz kötésével megvalósítható a szervezeten belül a mentális károkozás elemi szintű minimalizálása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gombás Judit Margit
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: elégedettség, mentális egészség, munkaerő kiválasztás, személyiségtípus, vezetők
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:02
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet