Test-Tudat – Psziché Az Alexander-technikában rejlő önismereti lehetőségek

Bagóné Borbás Beatrix (2022) Test-Tudat – Psziché Az Alexander-technikában rejlő önismereti lehetőségek. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Borbás_Beatrix_szakdolgozat.pdf] PDF
Borbás_Beatrix_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Borbás_Beatrix_szakdolgozat_melléklet.pdf] PDF
Borbás_Beatrix_szakdolgozat_melléklet.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (334kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban ismertetem az Alexander-technikát, mint az önismeret fejlesztésének eszközét.Bemutatom a szakirodalmon keresztül, hogy a test-tudat-psziché nem szétválasztható fogalmak. Ha fejlődni szeretnénk, nem lehet csak az egyik dimenzióban végezni a munkát. Kutatásokat ismertetek, amelyek ezt a nézetet alátámasztják és rávilágítanak a test és psziché egymásra hatásának összefüggéseire érthető kísérleteken keresztül. Bemutatom, milyen területeken hozhat jelentős mentálhigiénés fejlődést az Alexander-technika.A testhasználatunkkal befolyásolhatjuk érzelmi állapotunkat, energiaszintünket, az endokrin rendszert. A testi reakciók tudatosításával könnyebben felismerhetőek az érzelmek, és így lehetővé válik egy adaptívabb válasz, ami segíti a megküzdést. Az Alexander-technikába alkalmazott érintésnek - mint kommunikációs eszköznek – bizalmat ébresztő és kapcsolatépítő szerepe lehet. Az Alexander-technika foglalkozásokon részt vettek beszámoltak arról, hogy nagyobb lett az önbizalmuk, fejlődött a kommunikációs készségük, tudatosabbá váltak szokásaik felismerésében és koordinálásában, nőtt a megküzdési készségük, csökkent a stressz, pozitívabban tudtak tekinteni a világra.Az Alexander-technika fontos része a mentálhigiénés eszközöknek. Pszichológiai előnyei vitathatatlanok. A célcsoportok – általános és specifikus előnyeivel – gyakorlatilag érintik a teljes lakosságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sipeki Irén Helén
Belső
óraadó tanár; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: Alexander-technika, depresszió, embodiment, érzelmek, mentálhigiénia, neveléspszichológia, önismeret, Parkinson-kór, pszichofiziológia, pszichológia, stressz, szokások, testtudat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:01
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet