Mérgező vezetők. Az autoriter vezetők hatása a szervezeti kultúrára.

Banga Adrienne (2022) Mérgező vezetők. Az autoriter vezetők hatása a szervezeti kultúrára. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_BGE_Banga_Adrienne.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_BGE_Banga_Adrienne.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 07..

Download (1MB)
[thumbnail of titkositasi-kerelem-2021-banga-adrienne.pdf] PDF
titkositasi-kerelem-2021-banga-adrienne.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (297kB)

Absztrakt (kivonat)

A fluktuáció csökkentése és a munkavállalók megtartása napjainkban igen nagy kihívást jelent a vállalatok részére, miközben a piaci verseny és a tulajdonosi elvárások miatt a teljesítményt is folyamatosan növelni kell. Alapfelvetésem, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol a vezetés nem, vagy csak részben ismeri fel a megváltozott munkavállalói igényeket, és a szervezeti kultúra nem az együttműködésen, a támogató, érzelmi biztonságot is adó, a szükségletek kielégítésére törekvő vezetői magatartáson alapul, olyan belső feszültség uralkodik el, amely a vállalat működését is veszélyeztetheti. Az autoriter, erősen tekintélyelvű és feladatközpontú, az együttműködésre és az érzelmek kezelésére egyáltalán nem, vagy csekély mértékben képes vezetők nem csupán az egyénre, hanem az egész szervezetre romboló hatást gyakorolnak. Dolgozatom szakirodalmi részében bemutatom az autoriter vezetők viselkedését és mozgatórugóit, illetve azt, hogy hogyan gátolják meg az együttműködő, nyitott, bizalmi légkör kialakulását, ami multigenerációs környezetben elengedhetetlen feltétele a munkavállalói elégedettség elérésének, a motiváció és a teljesítmény növelésének. A második fő fejezetben pedig egy konkrét szervezetfejlesztési projekt ismertetésén keresztül szemléltetem az autoriter vezetők által keltett feszültséggel terhelt szervezet működését, az autoriter vezetési stílus munkavállalókra és a szervezeti kultúrára gyakorolt negatív hatását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Thuma Orsolya
Belső
főiskolai docens; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: autokrata, autokrata vezetők, autoriter vezetők, együttműködés, érzelmi intelligencia, konfliktus, mentális folyamatok, munkavállalói elégedettség, szervezeti kultúra, szükségletek, vezetői stílus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:01
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet