Az IT szektorban dolgozók egészségvédelmének lehetőségei - Mentálhigiénés programterv a munkahelyi stressz kezelése céljából

Tóth Krisztina (2022) Az IT szektorban dolgozók egészségvédelmének lehetőségei - Mentálhigiénés programterv a munkahelyi stressz kezelése céljából. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TothKrisztina_Szakdolgozat.pdf] PDF
TothKrisztina_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (752kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egyrészt arra kerestem a választ, hogy az IT szakmában dolgozó szakemberek számára egyéni szinten milyen stresszkezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a mentális egészségük megóvása érdekében. Másfelől szervezeti szinten, a cégek, munkahelyek, munkaadók oldaláról vizsgálva ezt a kérdést, egy célzottan az informatikai területen dolgozókra irányuló mentálhigiénés programterv összeállítását tűztem ki. Munkám alapjául a témához kapcsolódó szakkönyvek, szakmai munkák, folyóiratok, illetve internetes szakforrások, statisztikák tanulmányozása, valamint a saját munkám során tapasztalt megfigyelések szolgáltak. Az IT szektorban fokozott mértékben jelentkeznek a stresszorok hatásai. Az ágazatban egyre többen, de mégsem elegendően dolgoznak. Munkáltatóként a humánerőforrás megtartása, a fluktuáció csökkentése, munkavállalóként pedig a stabilitás és a jóllét hosszú távú megőrzése áll a középpontban. A megküzdési stratégiák alkalmazása számos lehetőséget kínál a kihívást jelentő helyzetekben. Dolgozatomban többféle olyan módszert ismertetek, amelyek az érzelmi megküzdésben, illetve a problémamegoldásban segíthetnek. Az egyének személyes egészségtudata és saját ezirányú felelősségvállalása megkérdőjelezhetetlen. Emellett a munkáltatóknak is érdeke és kötelezettsége is dolgozói egészségének védelme. A munkahelyi mentálhigiéné kialakítása, a mindennapi munkahelyi stressz csökkentése, valamint a megküzdési módszerek ismeretének és használatának támogatása kiemelkedően fontos minden munkáltató számára. Tekintettel a felnőtt lakosság testi-lelki-mentális állapotára, sürgető feladat a mentálhigiénés szemlélet elterjedését és az önmagunkért vállalt felelősség kialakítását minél korábban és minél szélesebb körben meghonosítani. Ehhez kínál útmutatót a dolgozatban összeállított mentálhigiénés programterv.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Munkahelyi mentálhigiéné

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Thuma Orsolya
Belső
főiskolai docens; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egészségvédelem, információs szektor, információs technológia, mentálhigiénia, stressz, stresszkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 10:01
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 10:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet