A pezsgő és gasztronómiai szerepe

Magyar Benjamin (2021) A pezsgő és gasztronómiai szerepe. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat2021_MagyarBenjamin.pdf] PDF
Szakdolgozat2021_MagyarBenjamin.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban elsőként a bor és pezsgő történelmét jártam körbe. Ennek a téma bevezetésén túl, másik célja az hivatott lenni, hogy már kezdetben tisztán elkülönüljön e két ital, amit a laikusok gyakran összemosódva említenek. Ezt követően a pezsgőkészítési eljárásokat részleteztem, miután a szakma, így ezzel együtt én is fontosnak tartom kihangsúlyozni a metódusok közti különbséget, felhívni a figyelmet a minőségre, és arra, hogy a fogyasztók számára is világossá váljon az árral, a minőséghez szorosan kapcsolódó időt is megfizetik. A különböző országok pezsgőinek ismertetését követően jutottam el a pezsgő szerepének bemutatásához a gasztronómiában. Fontos tényező, hiszen a gasztronómia segít kibővíteni a pezsgőfogyasztás skáláját és közelebb hozni a buborékos italokat a vendégekhez. A pezsgőpiac hazai szerepét diagramok elkészítésével is szemléltettem, hogy láthatóvá váljon a korábban említett növekvő tendencia.Szakmai háttérrel rendelkező interjúalanyok megszólaltatásával, mélyinterjút alkalmaztam kutatásom módszertanául, ahol részletesen bemutattam az interjúalanyok véleményét egy előre átgondolt, logikailag felépített kérdéssorral kapcsolatban.Hipotézisem, miszerint a pezsgő már nem csak az ünnepek itala úgy gondolom mind a szekunder, mind pedig a primer kutatások által alátámasztottá vált, legalábbis ami a prémium minőségű, hagyományos módszerrel előállított pezsgőket illeti. Azt azonban fontos kiemelni, hogy, ahogy Prisztavok Zoltán is fogalmazott, természetesen vannak időszakok, mikor a pezsgőfogyasztás kiemeltebb, ami nyilvánvalóan valamely ünnephez kötődik, azonban ez ugyanúgy igaz bármely más alkohol tartalmú italra is. Az vitathatatlan, hogy a buborékos ital fogyasztásának szezonalitása kezd egyre kiszélesedni és rengeteg kiaknázatlan lehetőséget tartogat még számunkra a piac.Véleményem szerint az egyik fő hangsúly, ami következtetésként levonható a minőségi pezsgőfogyasztás növelésének érdekében, az a fogyasztók edukációja (magába foglalva a metódusok közti különbségek ismertetését, a pezsgő-és borkészítés kultúráját). Úgy gondolom, ehhez sokkal több szakmai rendezvény ösztönzésére van szükség. Néhány évvel ezelőtt rendezésre került az úgynevezett Buborék Fesztivál. Akkor talán a piac még nem állt készen, nem úgy, mint most. További javaslatom a pezsgőkészítés folyamatának megismeréséhez való hozzáférés hazánkban is, hiszen ahogy Prisztavok Zoltán is kiemelte, itthon erre még nincs lehetőség.Egy budapesti seafood étterem vezetőjeként a mindennapokban saját feladatomnak is érzem a prémium pezsgők megismertetését a vendégekkel, és együtt fejlődni velük a buborékos italok világában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Seregi Andrásné
Belső
óraadó tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Champagne, Franciaország, gasztronómia, gasztrotörténet, pezsgő
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 09:58
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet