Magyar Benjamin (2021) A pezsgő és gasztronómiai szerepe. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat2021_MagyarBenjamin.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatomban elsőként a bor és pezsgő történelmét jártam körbe. Ennek a téma bevezetésén túl, másik célja az hivatott lenni, hogy már kezdetben tisztán elkülönüljön e két ital, amit a laikusok gyakran összemosódva említenek. Ezt követően a pezsgőkészítési eljárásokat részleteztem, miután a szakma, így ezzel együtt én is fontosnak tartom kihangsúlyozni a metódusok közti különbséget, felhívni a figyelmet a minőségre, és arra, hogy a fogyasztók számára is világossá váljon az árral, a minőséghez szorosan kapcsolódó időt is megfizetik. A különböző országok pezsgőinek ismertetését követően jutottam el a pezsgő szerepének bemutatásához a gasztronómiában. Fontos tényező, hiszen a gasztronómia segít kibővíteni a pezsgőfogyasztás skáláját és közelebb hozni a buborékos italokat a vendégekhez. A pezsgőpiac hazai szerepét diagramok elkészítésével is szemléltettem, hogy láthatóvá váljon a korábban említett növekvő tendencia.Szakmai háttérrel rendelkező interjúalanyok megszólaltatásával, mélyinterjút alkalmaztam kutatásom módszertanául, ahol részletesen bemutattam az interjúalanyok véleményét egy előre átgondolt, logikailag felépített kérdéssorral kapcsolatban.Hipotézisem, miszerint a pezsgő már nem csak az ünnepek itala úgy gondolom mind a szekunder, mind pedig a primer kutatások által alátámasztottá vált, legalábbis ami a prémium minőségű, hagyományos módszerrel előállított pezsgőket illeti. Azt azonban fontos kiemelni, hogy, ahogy Prisztavok Zoltán is fogalmazott, természetesen vannak időszakok, mikor a pezsgőfogyasztás kiemeltebb, ami nyilvánvalóan valamely ünnephez kötődik, azonban ez ugyanúgy igaz bármely más alkohol tartalmú italra is. Az vitathatatlan, hogy a buborékos ital fogyasztásának szezonalitása kezd egyre kiszélesedni és rengeteg kiaknázatlan lehetőséget tartogat még számunkra a piac.Véleményem szerint az egyik fő hangsúly, ami következtetésként levonható a minőségi pezsgőfogyasztás növelésének érdekében, az a fogyasztók edukációja (magába foglalva a metódusok közti különbségek ismertetését, a pezsgő-és borkészítés kultúráját). Úgy gondolom, ehhez sokkal több szakmai rendezvény ösztönzésére van szükség. Néhány évvel ezelőtt rendezésre került az úgynevezett Buborék Fesztivál. Akkor talán a piac még nem állt készen, nem úgy, mint most. További javaslatom a pezsgőkészítés folyamatának megismeréséhez való hozzáférés hazánkban is, hiszen ahogy Prisztavok Zoltán is kiemelte, itthon erre még nincs lehetőség.Egy budapesti seafood étterem vezetőjeként a mindennapokban saját feladatomnak is érzem a prémium pezsgők megismertetését a vendégekkel, és együtt fejlődni velük a buborékos italok világában.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Champagne, Franciaország, gasztronómia, gasztrotörténet, pezsgő |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Ápr. 02. 09:58 |
Utolsó módosítás: | 2022. Ápr. 02. 09:58 |
Actions (login required)
Tétel nézet |