A 2017-2018-as "Zöld Szálloda" Díj pályázatainak elemzése demográfiai szempontok alapján

Mészáros Marcell Csaba (2021) A 2017-2018-as "Zöld Szálloda" Díj pályázatainak elemzése demográfiai szempontok alapján. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Mészáros_Marcell_Csaba_A251QL.pdf] PDF
Szakdolgozat_Mészáros_Marcell_Csaba_A251QL.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat átfogóan foglalkozik a turizmus és a fenntarthatóság kapcsolatával, ezen belül a fenntarthatóság világszintű és szállodaiparban zajló cselekedeteivel, a zöld szállodák vendégekre gyakorolt hatásával, külföldön és hazánkban alkalmazott zöld értékekkel és megoldásokkal, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos nemzetközi díjjakkal és a magyar „Zöld Szálloda” Díjjal. Ennek célja az, hogy megválaszolásra kerüljenek a kutatás kérdései, hogy milyen környezettudatossági zöld gyakorlatok vannak a magyar szállodaiparon belül, milyen mintát mutatnak demográfiai tényezők alapján ezen intézkedések, továbbá mennyire elkötelezettek a szállodák a környezetvédelem iránt. Ezen ismeretek megszerzése elengedhetetlennek bizonyult ahhoz, hogy megkezdődhessen a dolgozat fő irányvonalának kidolgozása, amely a 2017-2018-as „Zöld Szálloda” díj pályázati anyagainak demográfiai szempontok szerinti elemzése. Ehhez jobban meg kellett ismerni magát, az MSZÉSZ által kiadott pályázat felépítését, követelményeit és díjazási, pontozási rendszerét. A témáról való pontosabb kép megszerzéséért két interjú is készült. Az egyik interjúalany jelenleg olyan szállodát képvisel, amely nem vett részt a pályázaton, míg a másik személy részt vett az adott szálloda pályázatának kidolgozásában. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy megtudhassuk milyen zöld gyakorlatokat végeznek mindennapi működésük során a szállodák. Mindezt a pályázat önértékelési pontrendszerét felhasználva is szükséges vizsgálni, így a dolgozat 3 szint (Budapest/Vidék, Szállodalánc/Független szálloda, 100 szoba feletti/100 szoba alatti szobakapacitás) alapján tekinti át a tender nyolc fő témáját. Az így kapott adatokat már könnyebben lehet értelmezni és egymással összevetni. Emellett az összpontszámok demográfiai eloszlását is célszerű lehet összevetni, amely vegyes kapcsolati mintavétel megmutatja az elhelyezkedés és a megszerzett pontszám közötti összefüggés. A dolgozat alapján elmondható, hogy a szállodáknak a jövőben is fókuszálni kell a fenntarthatóságra, amelyet a zöld értékek és gyakorlatok minél széleskörűbb megismerésével és alkalmazásával tudnak elérni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, környezetvédelem, pályázat, szállodaipar, turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 09:57
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet