Buczkó Anita Zsuzsanna (2021) Magyarország és Ausztria borturizmushoz kapcsolódó tevékenységének vizsgálata. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Buczkó Anita_szakdolgozat 2021.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Jelen tanulmány célja, hogy feltárja és bemutassa a turisztikai szempontból élenjáró hazai és ausztriai borászatok aktuális, borturizmushoz kapcsolódó tevékenységét. Ausztria kiválasztását a földrajzi közelség, a hazaihoz hasonló földrajzi adottságok, valamint az a tény indokolja, hogy az osztrák bor világszinten ismert és kedvelt. Magyarország és Ausztria földrajzilag és történelmileg is közel állnak egymáshoz, de a két ország borvidékei, szőlőfajtái között is számos hasonlóság fedezhető fel. A borturizmus napjainkban a turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő területe, azonban a kapcsolódó turisztikai lehetőségek hazánkban még messze nem kihasználtak. A borturizmus egyre növekvő népszerűségének egyik legfőbb oka, hogy olyan összetett és egyedi kínálattal rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy a borturisták minden elvárásuknak megfelelő élményekkel gazdagodjanak. Nyilvánvaló, hogy a fő vonzerő a bor, de a borvidékre érkező vendégek számtalan élményt ki akarnak próbálni. Egy szőlészeti és borászati helyszínnek a kimagasló minőségű bor, és a táj egyedisége önmagában nem elég ahhoz, hogy egy adott borvidék borturisztikai célpontjává váljon. A bortermelés és a hozzá kötődő tradíciók, kulturális értékek egyedülálló lehetőséget nyújtanak a borturizmus fejlesztésére. Valamennyi hazai borvidékünk a helyi hagyományok és építészeti örökségek megismerésének lehetőségét, valamint vonzó látványt és kikapcsolódást kínálnak a turista számára. Kutatásomban azt vizsgálom, hogy milyen tényezők szükségesek egy komplex borturisztikai élmény létrehozásához, és egy borászat számára mi kell ahhoz, hogy ne csak saját szakterületén legyen elismert, de a turizmusban is népszerű és sikeres desztinációvá tudjon válni? A dolgozat legfőbb célja, hogy elemezze és összehasonlítsa a magyar, illetve az osztrák borturizmus fejlesztési stratégiáját és megvalósítását, lehetővé téve a hasonlóságok és különbségek definiálását. Igyekszem egy átfogó képet adni az európai értelemben vett borútról, mint speciális turisztikai termékről, és a kialakításához fűződő alapvető követelményekről. A szakdolgozat kutatási kérdéseként azt a feltételezést járom körbe, hogy egy borút kialakítása csak akkor válhat eredményes borturisztikai programmá, ha térben és időben legszélesebb választékot nyújtja, és sokrétű térségi kínálatként jelentkezik. A bortermeléssel kapcsolatos tendenciák, és a borturizmus vendégkörének, demográfiai jellemzőinek bemutatása után a tanulmány leírja, hogy a különböző üzleti modelleket képviselő hazai és osztrák borászatoknál hogyan nyilvánul meg a borturizmusban rejlő potenciál kihasználása, és milyen szolgáltatásokkal és marketingtevékenységgel váltak az egyes szereplők a turisztikai ágazat részeseivé. Kitér továbbá a borvidéki együttműködés, és a borút-élményt lehetővé tévő térségi kooperáció témakörére. Végezetül azt is vizsgálja, hogy miképp alakul a borút gazdasági szerepe, és miért választja Európa szerte számos önkormányzat, bortermelő és turisztikai szolgáltató a gazdaságfejlesztés és térségfejlesztés kulcsaként a borturizmus fejlesztését, borutak kialakítását? A tanulmány kifejezetten nem foglalkozik a COVID-19 pandémia által okozott jelen helyzet elemzésével, azonban megemlíti a koronavírus-járvány hosszú távú, a hazai borturizmust érintő következményeit.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Ausztria, borturizmus, falusi turizmus, magyarországi borvidékek, turisztikai desztináció |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Ápr. 02. 09:55 |
Utolsó módosítás: | 2022. Ápr. 02. 09:55 |
Actions (login required)
Tétel nézet |