A fekete- és szürkefoglalkoztatás mértékének alakulása a koronavírus járvány hatására a magyar vendéglátásban

Erberling Petra (2021) A fekete- és szürkefoglalkoztatás mértékének alakulása a koronavírus járvány hatására a magyar vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_Végleges.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_Végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A vendéglátásban számos nehézséggel találkozhatunk mind munkavállalóként és mind munkáltatóként. A vendéglátás területén az egyik legjelentősebb probléma a munkaerőhiány mellett a rejtett gazdaság fogalma, ezen belül is a fekete- és szürkefoglalkoztatás, amely nemcsak hazánk, de a világ minden részén jelen van és a modern piacgazdaság egyik legnagyobb problémája. Az országok közötti különbségek e téren pusztán csak a méretekben és a struktúrákban vannak. Szinte nincs olyan vendéglátóhely az országban, ahol a rejtett foglalkoztatás ne lenne jelen. Az alkalmazására sokszor számos munkáltatói és munkavállalói okok vezetnek. Ezen okok megoldása nemcsak a vendéglátó szektorban dolgozók érdeke, hanem az állam feladata is, ugyanis ezen vendéglátóhelyek jelentős mértékben járulnak hozzá közvetlenül és közvetetten módon is az állami bevételekhez és ezáltal erősítik az ország gazdaságát. 2020. márciusában hazánkban is megjelent a máig nem múló és világszinten tomboló koronavírus járvány, amely jelentős mértékben megnehezítette az ország működését, mind egészségügyi és mind gazdasági szempontból. A vendéglátó szektor az egyik legjobban érintett ágazat, ahol gazdaságilag a járvány kifejtette negatív hatásait. Számos vendéglátóhely ideiglenes és végleges bezárásra kényszerült és ezáltal rengeteg munkáltató és munkavállaló maradt munka nélkül. Több mint másfél év elteltével már javulni látszik a helyzet, azonban a vírust átvészelő és fennmaradt vendéglátóhelyek többsége teljesen átértékelte a helyzetet. A legfontosabb cél immáron a magas pénzügyi tartalék képzése a költségek lehető legnagyobb minimalizálásával. Az egyik ilyen jelentős vendéglátást érintő költségcsoport az élőmunka közvetlen és közvetett költségei, amelyen a vírus előtt megelőző időkben is jellemző módszer volt az ágazatban a költségminimalizálás, de a vírus hatására félő ennek a rejtett foglalkoztatáson keresztüli növekedése. A dolgozat célja legfőképpen megvizsgálni a fekete – és szürkefoglalkoztatás mértékének az alakulását a koronavírus járvány függvényében. A kutatás fókuszában legfőképpen az a kérdés áll, hogy a rejtett foglalkoztatás mértéke vajon növekedett-e a járvány hatására és ha igen, akkor milyen mértékben. Továbbá a vendéglátó szektorban közvetlenül érintett személyeknek a véleménye által olyan javaslatok megfogalmazása, amely elősegítheti a rejtett foglalkoztatás mértékének a visszaszorítását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: feketefoglalkoztatás, feketegazdaság, járulékok, szürkefoglalkoztatás, vendéglátóhely
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 09:54
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet