HACCP és élelmiszer eredetű megbetegedések - Az élelmiszer eredetű megbetegedések alakulása a közintézményekben

Póka Virág Mária (2021) HACCP és élelmiszer eredetű megbetegedések - Az élelmiszer eredetű megbetegedések alakulása a közintézményekben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Póka Virág szakdolgozat.pdf] PDF
Póka Virág szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom központi témája az élelmiszerbiztonság és a HACCP rendszer, elsősorban a hazai közétkeztetés szempontjából. Dolgozatom célja feltárni az élelmiszerbiztonság történetét és az aktuális élelmiszerbiztonságra vonatkozó uniós és hazai szabályozást. Célom továbbá, ismertetni a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedéseket és azok előfordulásának alakulását az Európai Unióban és Magyarországon az elmúlt évek során. Ugyanakkor nem célom az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszer eredetű betegségek témakörének teljes körű lefedése. Dolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a negatív tapasztalatok ellenére valóban magasabb-e az élelmiszer eredetű megbetegedések előfordulásának a száma a közintézményekben a magánszférában működő vendéglátó egységekhez viszonyítva?  Valamint, hogy milyen a közétkeztetésben résztvevő konyhák minősége, és, hogy vajon a szabályozások ellenére csökkent-e az élelmiszer eredetű megbetegedések száma az elmúlt években? Kutatási kérdéseim megválaszolásához szekunder és primer kutatást egyaránt végeztem. A szekunder kutatás során rendelkezésre álló uniós és hazai élelmiszer eredetű megbetegedésekre vonatkozó jelentéseket és statisztikákat elemeztem. Primer kutatásként pedig interjút készítettem két hazai, közétkeztetésben érintett intézmény képviselőjével. Kutatásom eredményeként elmondható, hogy a leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedések mind az Európai Unióban, mind hazánkban a Campylobacter, Szalmonella és E-coli vírus voltak. A rendelkezésre álló statisztikák azt mutatják, hogy ugyan az elmúlt évek során csökkent az élelmiszer eredetű megbetegedések száma, de az élelmiszerekben előforduló kórokozók száma folyamatosan emelkedik. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a tévhittel ellentétben nem feltétlen gyakoribb a közintézményekben előforduló élelmiszer eredetű megbetegedések száma. A 2019-es adatok alapján ezen megbetegedések több mint fele a vendéglátóiparhoz volt köthető. A hazai közétkeztetésben résztvevő intézmények minőségére vonatkozóan, arra a meglátásra jutottam, hogy általánosságban a közintézmények minősége jónak mondható, ugyanakkor igen magas azon közintézmények száma, amelyek továbbra sem érik el a legalább jó minősítést. Általánosságban véve pedig a szigorú szabályozások ellenére sem jelenthető ki, hogy az elmúlt évek során ezen szabályok és irányelvek révén jelentősen csökkent volna az élelmiszer eredetű megbetegedések száma.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Magyarné Dr. Horváth Kinga
Belső
főiskolai docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, élelmiszerfogyasztás, HACCP, közintézmény, megbetegedés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Ápr. 02. 09:54
Utolsó módosítás: 2022. Ápr. 02. 09:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet