A magyar konyha kínálatának változásai 2000 és 2020 között

Tóth Attila (2022) A magyar konyha kínálatának változásai 2000 és 2020 között. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat- Tóth Attila.pdf] PDF
Szakdolgozat- Tóth Attila.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (608kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatban a tradicionális és megújuló magyar konyha kínálatának változásait és trendjeit vizsgáltam 2000 és 2020 között. A mű első fele egy szakirodalmi áttekintést tartalmaz a magyar és nemzetközi gasztronómia történetéről, az ókor hajnalától egészen napjainkig. A nemzetközi konyhatörténetben a fontosabb állomások az ókori Görögország és Róma, majd az úgynevezett sötét középkor utáni reneszánsz korszak voltak. Magyar oldalról a honfoglaló őseinktől vezettem végig a témát Mátyás király uralkodásának hatásán keresztül egészen a legújabb korig, ahol a virágkorát élő magyar gasztronómia megtört a külső hatások miatt. Ezeket azért tartottam fontosnak, mert a vizsgált téma szubjektivitása miatt fontos a lehető legpontosabban átlátni a magyar konyha történetét, vagy ha úgy tetszik „evolúciós” folyamatait. A szekunder kutatás további szakaszaiban vizsgáltam az elmúlt évtizedek jellemzőit az alapanyagok, fogások és konyhatechnológiák tekintetében. A szakirodalom által próbáltam továbbá felmérni az elmúlt idők nehezen kutatható gasztronómiai jellemzőit. A dolgozat második fele két primer kutatásból és azok eredményeinek értékeléséből állt. Egyfelől egy online kérdőíves megkérdezést alkalmaztam, ahol a minta speciális kitétele volt, hogy legalább 35 éves magyarországi nők és férfiak vegyenek részt, ugyanis ők életkoruknál fogva jól emlékezhetnek az elmúlt 20 év gasztronómiai kínálatára. A másik kutatásom egy kvantitatív elemzés volt, amin keresztül a mai magyarországi éttermek online elérhető étlapjait vizsgáltam az ország minden pontjáról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, gasztronómiatörténet, magyar gasztronómia, magyar konyha, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:33
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet