A kóserság bemutatása, a kóser catering jelenléte Magyarországon és a magyar emberek viszonyulása a kóser konyhához

Husza Ádám (2021) A kóserság bemutatása, a kóser catering jelenléte Magyarországon és a magyar emberek viszonyulása a kóser konyhához. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Husza Ádám-Szakdolgozat végleges.pdf] PDF
Husza Ádám-Szakdolgozat végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (509kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai világban egyre népszerűbbé vált valamilyen speciális étrend követése, egyre több olyan emberrel találkozhatunk, akiknek az étkezése valamilyen módon eltér a megszokottól. Sokan valamilyen ételallergia vagy érzékenység miatt követnek speciális étrendet, de vannak, akiket az egészséges táplálkozás, vagy a környezetvédelem motivál. Előfordulhat az is, hogy valakit a kíváncsiság vezérel egy új étrend kipróbálásakor. A kóserság ma Magyarországon leginkább a zsidók körében népszerű, aminek elsődlegesen vallási oka van. A kóser étrend sokak számára nem ismert hazánkban, de vajon, ha az emberek megismernék annak jótékony hatásait, vagy könnyebben elérhetővé válna számukra, abban az esetben választanák-e a kósert, mint étkezési formát? A dolgozat során végzett kutatás a magyar emberek körében keresi a választ azalábbi kérdésekre: Mennyire ismert a kóserság a magyar lakosság körében? Annak ismeretében kipróbálnák-e a kóser étkezési formát? Van-e piaca Magyarországon a kóser módon történő étkeztetésnek? Dolgozatom célja, hogy bemutassam a kóserság főbb ismérveit és a kóser catering jellegzetességeit, illetve rávilágítsak a kóser módon történő étkezés előnyeire. Fontosnak tartom azt, hogy minél többen megismerjék ezt az étkezési szokást, mert nem csak vallási indíttatásból lehet kóser módon étkezni, hanem egy ugyanolyan trend is válhat belőle, mint például a vegánságból. A cél elérése érdekében szekunder- és primer kutatást egyaránt alkalmaztam. A szakirodalmi áttekintés készült el elsősorban, ezt követte a primer kutatás egy online kérdőív, és két interjú formájában. A kutatás során feltérképeztem az magyar emberek tudását a kósersági szabályokról. Mindemellett az emberek hajlandóságát vizsgáltam a kóser étkezési szokás kipróbálásával kapcsolatban. Továbbá körbejártam a kóser boltok fontosságát és a kóser catering sajátosságait/megjelenését Magyarországon.  Az eredmények alapján megállapítható, hogy Magyarországon a nem zsidó vallású emberek körében nem számít ismertnek a kóserság, azonban minél inkább megismerik az emberek, annál nyitottabbak a téma iránt. Szintén elmondható, hogy a kóser catering legnagyobb potenciálja a rendezvények terén jelenik meg, mivel azok esetében az ételek minősége és a magas színvonal dominál. Ugyancsak kiderült, hogy a kósersági ismeretek terjesztésével több embert lehet meggyőzni a kóser étkezés kipróbálásáról, tehát lenne helye a magyar piacon a kóser módon történő étkezésnek és erősebb jelenlétének.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóth Gábor
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étkezési szokás, Kóser catering, kóser konyha, Kóserság, Magyarország
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:19
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet