Roma gasztronómia

Sárközy Cecilia (2021) Roma gasztronómia. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Sárközy_Cecília_Szakdolgozat.pdf] PDF
Sárközy_Cecília_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozati témám során a magyarországi cigányság gasztrokultúrájának bemutatásával fogok foglalkozni. A választás során törekedtem arra, hogy a témához személyes szálak is kötődjenek. Több százéves zenész cigány dinasztából származom, melynek hagyományait, kultúráját, valamint gasztronómiáját az idők során teljesen elhagytuk. Ennek okán fogva, számomra is teljesen új, témát fogok feltárni, szakmai szemmel elemezni. A terület azért is érdekes számomra, mert már a 15. században elkezdtek bevándorolni országunkba, azonban sem a magyarság, sem maga a roma nép nincs kellően tisztában az etnikum gyökereivel, valamint sajátosságaival.Kitérek arra, hogy honnét jöttek, miként telepedtek le Európában. Tisztázni fogom, hogy valójában kik is a cigányok, illetve Magyarországon kit és kiket milyen szempontok alapján tekintünk roma származásúnak. Foglalkozok a népességgel, valamint az etnikumon belüli csoportokkal.Kutatásom folyamán feltérképezem, hogy hogyan alakult ki a cigány gasztronómia. Betekintést nyerek az ételkészítési technológiájukba, jellegzetes alapanyagaikba, konyhaművészetükbe. Ismertetem tradicionális ételeiket. Bemutatom vallási nézeteiket és ez hogyan köthető össze étkezési szokásaikkal. Ünnepi alkalmakkor milyen fogásokat készítenek.A fő kutatási kérdéseimet tekintve keresem a választ, hogy párhuzamba állítható-e a magyar és a cigány konyha, elemzem a két gasztronómia közötti összefüggéseket, esetleges eltéréseket. Kérdőíves vizsgálat során kutatni fogom, hogy a mai magyar népesség mennyire ismeri a tradicionális cigány ételeket. Végezetül feltérképezem, hogy van e jövője a cigány gasztronómiának.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cigányság, gasztronómia, roma kultúra, történelem, tradícionális ételek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet