Egészséges élelmiszereket forgalmazó mikrovállalkozások versenyképességi aspektusainak elemzése

Fodor Tamás Csaba (2021) Egészséges élelmiszereket forgalmazó mikrovállalkozások versenyképességi aspektusainak elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Fodor Tamás Csaba (TDM029)_Szakdolgozat.pdf] PDF
Fodor Tamás Csaba (TDM029)_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Summázva a gondolatokat, az elméleti háttérben megfogalmazott feltevések beigazolódtak a primer kutatásban. Ezalatt azt értem, hogy a versenyképesség konkrét meghatározása nem ismert és sok külső körülménytől, tényezőtől függ. Jelen kutatásomban ez alátámasztást nyert, hiszen az interjú során az alanyok sosem egy konkrét választ vagy gondolatot fogalmaztak meg, hanem több befolyásoló tényezőt említettek, amely hozzásegíti őket a versenyképesség előnyének megszerzéséhez, fenntartásához. Itt nyert visszacsatolást az elméleti háttér azon része is, amely a versenyképesség vizsgálatával foglalkozik. Gondolok itt a STEEPLE és a Porter elemzésre, ugyanis a két modell esetében sem egy konkrét külső vagy a cégeket körülvevő tényezőt vizsgálunk, hanem több szempont figyelembevételével helyezi el magát a vállalkozás az adott piacon, szektorban. Primer kutatásom során megtudtam, hogy az egészséges élelmiszereket forgalmazó mikrovállalkozások a legfőbb versenyképességi előnyöket a következőkből meríthetik: vevőorientáltság, vevőközpontúság; az ár, ár/érték arány; a gyors kiszállítás és a piaci ismertség.  Tanulságként elmondható, hogy ebben a szektorban a vásárlók kifejezetten igénylik a gyors és hatékony ügyfélszolgálatot, illetve a mihamarabbi termék kézhezvételt. Emellett érdemes odafigyelni az új igényekre, mert ebből versenyképességi előnyt lehet kovácsolni. Kiderült az is, hogy a váratlanul érkezett pandémia helyzet pozitívan érintette a vállalkozásokat az esetleges korlátozások ellenére is, kifejezetten jó hatással volt a webshopos értékesítésre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kasza Lajos
Belső
Mesteroktató; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészséges élelmiszerek, egészséges élelmiszerek versenyképessége, gazdasági fejlődés, mikrovállalkozások, versenyelőnyök, versenyképesség, Világgazdasági fórum
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet