Sági Roland (2021) A bérköltség és a profitabilitás közötti összefüggés vizsgálata a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat_Sági_Roland_WDF04D.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
2019-re Magyarország nemzetgazdaságának egyik meghatározó ágazatává vált a turizmus‑vendéglátás. Ez nem csak az ágazat teljesítményében, de a munkaerőpiacon betöltött szerepében is megmutatkozott.A dolgozat tudományos célkitűzése a kereskedelmi vendéglátóhelyek profitabilitása és bérköltsége közötti összefüggések vizsgálata. A témaválasztást a vendéglátásban szerzett tapasztalat, szakmai beszélgetések, és a vendéglátás folyamataira való szélesebb rálátás indukálta. A szakmai célt pedig valódi cégadatok elemzése és a lehetséges következtetések levonása jelentette. A mintát ötven, magyarországi, kereskedelmi vendéglátást folytató vállalkozás nyilvánosan elérhető adata képezte. A valódi üzleti adatokból készített vezetői számviteli mutatók egyrészt összehasonlíthatóvá tették a vállalkozásokat, másrészt az ágazatra vonatkozó következtetések megfogalmazására adtak lehetőséget. Jelen dolgozathoz hasonló eredmények elősegíthetik az ágazat további fehérítését, növelhetik az induló vállalkozások tervezésének pontosságát, és javíthatják az ágazat megítélését
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bérköltségek, munkabérek, profitabilitás, szürke gazdaság, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Már. 22. 08:18 |
Utolsó módosítás: | 2022. Már. 22. 08:18 |
Actions (login required)
Tétel nézet |