Várak turisztikai hasznosítása Észak-Magyarország régióban

Szilágyi Patrícia (2021) Várak turisztikai hasznosítása Észak-Magyarország régióban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szilágyi_Patrícia_Szakdolgozat.pdf] PDF
Szilágyi_Patrícia_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom fő témája a várak, mint épített örökségattrakciók turisztikai hasznosítása Észak-magyarországi várak példáján. A dolgozat célja, hogy bebizonyítsam, hogy a várak miért alkalmasak komplex turisztikai termékek kialakítására, továbbá felmérjem működtetésüket és az ehhez szükséges lépéseket, mint a menedzsment, interpretáció és marketing, a várak fejlesztési lehetőségeit, kínálatukat és az általuk nyújtott szolgáltatásokat, a látogatók irántuk való keresletét, valamint a várlátogatási szokásukat, mindezt a várakban gazdag Észak-Magyarország régió várainak példáján. A kutatásom így a régió várainak kínálatára és az általuk nyújtott szolgáltatásokra, továbbá a látogatók irántuk való keresletére koncentrál, melynek során, a régióban lévő várak kínálatának és nyújtott szolgáltatásainak feltérképezését kvalitatív kutatási módszerrel, a régióból kiválasztott 12 vár hivatalos honlapjának, illetve két vár esetében a település, valamint a hozzájuk kapcsolódó rendezvény és múzeum hivatalos honlapjának tartalomelemzésével végeztem, a látogatók a régió várai iránti keresletét pedig kvantitatív kutatási módszerrel, kényelmi mintavétellel végzett kérdőív által mértem fel, választ adva arra, hogy milyen korosztályú, végzettségű és lakóhelyű turisták köreiben látogatottak az Észak-Magyarországban található várak, milyen várlátogatási szokásokkal rendelkeznek a látogatók, hogyan vélekednek a várak nyújtotta szolgáltatásokról, mi motiválja őket a várlátogatásra és számukra milyen tényezők tesznek vonzó attrakcióvá egy várat. A dolgozat során arra az eredményre jutottam, hogy a várak teljesen alkalmasak komplex turisztikai termékek létrehozására, az Észak-Magyarországon található turizmusba bekapcsolt várak széles kínálati palettával rendelkeznek, valamint a látogatók korosztálytól, végzettségtől, lakóhelytől függetlenül látogatják őket első sorban a családdal kiegészítő attrakciókként, míg az általuk nyújtott szolgáltatások nem elsődleges vonzerő a várlátogatás során, ezzel ellentétben a várak természeti környezete, a kilátás és a történelmi értékek motiváló számukra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: épített örökség, Észak-Magyarország, kulturális turizmus, Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram, örökségturizmus, vár, várturizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet