Egy nagy múltú és egy új, azaz a New York és a Frei kávéházak összehasonlítása

Herpai Hanna (2021) Egy nagy múltú és egy új, azaz a New York és a Frei kávéházak összehasonlítása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Herpai_Hanna_Szakdolgozat.pdf] PDF
Herpai_Hanna_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a kávéházi kultúra idősíkján húzok párhuzamot, összehasonlítva egy nagy múltú és egy új kávéházat. A történelmi New York Kávéház képviseli a 19. századi klasszikus, míg a Frei Cafe napjaink, modern kávéházi kultúráját. Vizsgálatom keresztmetszetében a kereslet és a kínálat mellett a kávéházak célkitűzései és üzletprofilok közötti különbségek és hasonlóságok állnak. Ugyanis az évek során teljesen átalakultak a vendégek kávéházba járási és kávéfogyasztási szokásai.  A kávéházak előtt dolgozatomban magát a kávét mutatom be botanikai és élettani szempontból, majd a belőle főzött koffeindús italunkat. Kicsit bizarr különleges kávébabokat is bemutatok, melyek közül a legismertebb talán a Kopi Luwak, azaz a cibetmacska kávé. Ezt követően a kávéházak, illetve a különböző kávéházi kultúrák kialakulását ismertetem világszerte és Magyarországon. Fontos szót ejteni a napjaink kávézási és kávéházi kultuszát meghatározó speciality, újhullámos kávékról és kávézókról. Gazdasági tekintetben az idő folyamán az országunkat sújtó gazdasági válságok nyomot hagytak a kávéházak történelmében is. Keresleti recessziót okozva igen nagy forgalmi visszaesést is mutatott, viszont ezeket gyorsan kezelték. A Covid-19 is egy hasonló válságot idézett elő, így felmerülhet az a kérdés, hogyan is vészelték át az általam vizsgált kávéházak ezt a fajta gazdasági válságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gancsovné Rossi Krisztina
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Cafe Frei, kávé, kávéház, Kávéházi összehasonlítás, New York Kávéház
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet