Do it yourself ételek a magyar vendéglátásban

Tóth Dániel (2021) Do it yourself ételek a magyar vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Do it yourself ételek a magyar vendéglátásban.pdf] PDF
Do it yourself ételek a magyar vendéglátásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (724kB)

Absztrakt (kivonat)

A 2020-as évek egyik meghatározó fogyasztói trendjét a D.I.Y. ételek jelentik a magyar vendéglátásban. D.I.Y. (csináld magad) ételcsomag rendelése esetén a fogyasztó egy olyan csomagot kap kézhez, amelyben az étel alapanyagai találhatók - bizonyos készültségi állapotban. A külföldi példákat alapul véve a gasztronómiai trend jelentős fejlődési potenciált hordoz magában, így előzetes feltevésem szerint önmagában is megállja a helyét, és képes hosszú távon a magyar vendéglátás kínálatában is értéket teremteni. Szakdolgozatom célja, hogy a magyar vendéglátás kínálati és keresleti oldalának együttes elemzésével iránymutatásként szolgáljon a D.I.Y. ételek magyar vendéglátásban való jelenlétéről. Dolgozatom kutatási kérdését a következőképp fogalmaztam meg: hogyan jelenik meg, és miként jellemezhető a do it yourself jelenség a magyar vendéglátás kereslet, kínálatában? Szekunder kutatás formájában, 9 magyar D.I.Y. kezdeményezést vizsgálok bizonyos ismérvek mentén, majd kvantitatív kutatást alkalmazva, kérdőíves módszerrel a fogyasztói oldal szokásait és véleményét veszem górcső alá a témával kapcsolatban. Meglátásom szerint, hogy a D.I.Y. jelenség képes hosszú távon értéket teremteni a vendéglátásban, ugyanis a jelenleg érvényes fogyasztói trendekkel abszolút összhangban van: kényelmi szolgáltatásnak tekinthető, a fenntarthatóság szellemének jegyeit hordozza magában, emellett erősíti a kínálati oldal automatizációs és digitalizációs törekvéseit is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóth Gábor
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alapanyag csomag, DIY, innováció, szolgáltatás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet