A kulturális turizmus jelenlegi helyzete és lehetőségei a Tisza-tó térségében

Simon Tünde (2021) A kulturális turizmus jelenlegi helyzete és lehetőségei a Tisza-tó térségében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Simon Tünde_dolgozat_2021.12.06..pdf] PDF
Simon Tünde_dolgozat_2021.12.06..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarország turisztikai vonzerőkben gazdag, páratlan természeti és kulturális örökségekkel bíró ország, melynek határain belül tizenegy, turisztikai marketing szempontjából jól beazonosítható területet határozhatunk meg. Ezek között a Debrecen és térsége turisztikai térség részeként tartjuk számon Magyarország második legnagyobb területi kiterjedéssel rendelkező tavát, a Tisza-tavat. Szakdolgozatomban a kulturális turizmus jelenlegi helyzetét és fejlesztési lehetőségeit vizsgálom a Tisza-tó térségében. Részletesen bemutatom a tó körül fellelhető legjelentősebb épített és tárgyi örökségeket, a mindennapi élethez kapcsolódó kulturális értékeket, valamint szót ejtek a környék legnépszerűbb rendezvényeiről, fesztiváljairól. Kutatási kérdéseim az alábbiakban foglalhatók össze: - Melyek a Tisza-tavi régió legfontosabb kulturális turisztikai termékei? - Milyen helyet foglalnak el/mekkora jelentőségűek a Tisza-tó kulturális turisztikai termékei a tó többi turisztikai termékéhez képest? - Mit tesznek ezek megőrzése érdekében? - Milyen lehetőségek vannak az egyes kulturális termékek fejlesztését illetően? Primer kutatási tevékenységem során az interjút választottam, mint kvalitatív típusú adat - és információszerzési módszert. Interjúalanyaim kiválasztása során törekedtem arra, hogy különböző szakterületeken tevékenykedő embereket találjak, akik érdemben tudnak állást foglalni és véleményt nyilvánítani az általam kutatott témát illetően. Az általam megfogalmazott kutatási kérdésekre adott válaszok rávilágítanak a Tisza-tó kulturális turisztikai termékeinek jelentőségére, sokszínűségére, valamint más turisztikai termékekkel való kombinálhatóságára. Kitérek arra is, hogyan próbálják a térségben fenntartani, megőrizni a helyi kulturális attrakciókat, és nem utolsó sorban mit tesznek, egyáltalán milyen lehetőségek vannak a kulturális termékek fejlesztését illetően.A Tisza-tó térségét tekintve a kulturális turizmus a szezonalitás csökkentése mellett hozzájárulhat a térségi identitás erősítéséhez, az életminőség javításához és alkalmas lehet kínálati struktúrája alapján több hátrányos helyzetű tóparti település felzárkóztatására. Természetesen ehhez a pénzügyi források mellett komoly szakmai munka, helyi, térségi és kormányzati elkötelezettség és összefogás egyaránt szükséges, melyeknek eredményeképpen a jövőben egy komplex szolgáltatási struktúrát kínáló egész évben vonzó célpont válhat a Tisza-tavi térségből.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Schultz Éva
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kulturális erőforrások, kulturális örökség, kulturális sokszínűség, népi kezdeményezés, turizmus, turizmusfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet