Kávéházak kínálata régen és napjainkban

Réczicza Noémi (2021) Kávéházak kínálata régen és napjainkban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kávéházak kínálata régen és napjainkban aláírott.pdf] PDF
Kávéházak kínálata régen és napjainkban aláírott.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom fő vonalát a mai speciality kávézók és a 19.-20. század nagy irodalmi kávéházai fogják adni. A kávézás kultúrája több száz évre tekint vissza, mely régen még teljesen mást jelentett az embereknek. A kávét akkor még csak az élénkítő hatása miatt fogyasztották. Ma már sokkal nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztói társadalomban. Nem csak jótékony hatásai fontosak, hanem élvezeti értékei is. Ezen kívül közösséget épít, valamint a kávézás kultúráját magasabb szinten művelik. Tehát a mai kor embereinek célja egy kávézóba való betéréssel teljesen más, mint 100 évvel ezelőtt. Ezenkívül más kínálattal, légkörrel és kiszolgálással szemben találják magukat, mint akik a régi irodalmi kávéházakban voltak fogyasztó vendégek. Röviden áttekintem a kávé teljes útját, vagyis hogyan kerül az ültetvényről a fogyasztók asztalára. Majd az első kávéházak kialakulását és a Magyarországon való megjelenését fogom bemutatni. Előtérbe két nagy irodalmi kávéházat: a New York Kávéházat, valamint a Művész Kávéház és Cukrászdát helyezem. Melyeket szembe állítok a mai újhullámos kávézókkal. Kiemelve kínálatukat, újdonságaikat, illetve barista munkáját és a latte art fontosságát. A témaválasztásomat több tényező is befolyásolja. Egyrészt a gasztronómia iránti szeretetem, azon belül is az italok iránt való érdeklődésem miatt. Másrészt, mivel 5 évvel ezelőtt részt vettem egy alapfokú Barista tanfolyamon. Miután elvégeztem ezt a kurzust, úgy éreztem, hogy mélyíteni szeretném a tudásomat a kávéval kapcsolatban. Mkor felköltöztem Budapestre folyamatosan kerestem a barista állás lehetőségeket, hogy el tudjak helyezkedni a kávé világában. Az évek során 2 nagyobb láncnak is dolgoztam: a Starbucknak, majd pedig a Café Freinek A két kávélánc oktatása alatt nagyon sok mindent tanultam, a kávé termesztésen át a kávé elkészítéséig. Későbbiekben pedig a speciality kávékultúrával is sikerült megismerkednem.  Mivel nagyon sok ideig foglalkoztam kávékészítéssel és árusítással úgy döntöttem, hogy ezen tényezők miatt a szakdolgozatom is a kávéról, azon belül pedig a kávézók kínálatáról készítem. Szeretném megvizsgálni, hogy a fogyasztók mi alapján választják ki kedvenc kávézójukat, milyen elvárásaik vannak a kínálattal, kiszolgálással, atmoszférával kapcsolatban. A kutatásomat az alábbi kérdések fogják vezérelni: Hol alakultak ki a kávéházak és hogyan terjedtek el világszerte? Magyarországon mikor jelentek meg a kávéházak? A ma is üzemelő leghíresebb kávéházat, a New Yorkot mi jellemezte nyitásától napjainkig? (Megjelenés, vendégkör, kínálat tekintetében)Miben térnek el a mai kávézók a régi kávéházaktól? Hogyan befolyásolja az újhullámos kultúra a kávéfogyasztást és a kávézók, kávéházak kínálatát?Miért és milyen élmények miatt járnak a mai fogyasztók kávézókba?Hogyan hat a speciality kultúra és a barista szerepe a fogyasztókra? A kutatási módszerek tekintetében primer és szekunder kutatási módszereket is használni fogom. A szekunder kutatásnál témával kapcsolatos szakirodalmi háttért tárom fel. A primer kutatásban pedig egy online kérdőívet, 3 interjút és két megfigyelést fogok elvégezni. A primer kutatásoknál a fogyasztói oldalt, valamint a szakmabeli oldalt is megvizsgálom.  Szakdolgozatom célja, hogy a kávét, mint alapanyagot teljeskörűen bemutassam, valamint a magyarországi kávézási szokások és kávéházak kialakulását és az üzlettípus átalakulását vizsgáljam meg.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gancsovné Rossi Krisztina
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: barista, kávé, kávéházak, kínálat, speciality
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet