Üdítőital márkák márkaismertsége, fogyasztása a fiatalok körében

Kovács Nikolett (2021) Üdítőital márkák márkaismertsége, fogyasztása a fiatalok körében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kovács_Nikolett.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kovács_Nikolett.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A piaci verseny erőssége, a fogyasztói igények megváltozása, és a koronavírus hatása miatt egyre nagyobb szerepe van a márkák erősségének. Kutatásomban a szénsavmentes üdítőitalok területén vizsgálom meg az általam választott 4 legismertebb márkát, melyek a Cappy, Hohes C, Sió és Rauch. Dolgozatom célja, hogy átfogó képet kapjak a fiatalok és a kiválasztott márkák ismertségéről, identitásáról, kapcsolatáról. Szekunder kutatásomban a marketingről, márkázásról, üdítőitalok piacáról gyűjtöm össze a szükséges és releváns adatokat. A statisztikák szerint 2014-től kezdve folyamatosan nő a gyümölcslevek fogyasztása Magyarországon. Ez az évenkénti emelkedés véleményem szerint megfelelő alapadat ahhoz, hogy kutatási célból tovább lehessen vizsgálódni. Primer kutatásom első részében vakteszttel mértem fel, hogy a fiatalok különbséget tudnak-e tenni a gyümölcslémárkák között. Kísérletem egyértelműen kimutatta, hogy többségében nem tudják helyesen csoportosítani a gyümölcsleveket a márkákhoz. Ezáltal is nyilvánvaló volt számomra, hogy a márkának jelentős befolyásoló szerepe van a fogyasztói döntéshozatalban, így a továbbiakban a márkák megítélését kutattam. Kérdőíves kutatásomból kiderült, hogy kitöltőim többsége Sió termékeket fogyasztanak a leggyakrabban, ezt követően a Cappy volt a legnépszerűbb. A márkák megítélése alapján viszont a helyzet összetettebb. Amíg a Sió és Cappy az egyértelmű szeretetmárkák, addig a Hohes C irányába az érzelmi kötődés jelentősen alacsonyabb (klasszikus, és nem szeretetmárka) ami szintén hozzájárulhat (a magasabb ára mellett) a fogyasztói preferencia-sorrendben elfoglalt kedvezőtlenebb helyéhez. A leggyengébb gyártói márka a Rauch, ami – hosszú távon – a kereskedelmi márkák előretörésével komoly kihívást, és további márkaépítési feladatot jelent a cég számára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kovács András
Belső
egyetemi docens; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gyümölcslevek, mattering brands, márkaérték, márkaismertség, szeretetmárka, üdítőital
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet