Z generáció csokoládéfogyasztási szokásai

Filyó Zsanett (2021) Z generáció csokoládéfogyasztási szokásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Filyó_Zsanett_KVIK.pdf] PDF
Filyó_Zsanett_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (932kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásomban a Z generáció csokoládéfogyasztási szokásait vizsgáltam, így az irányító kutatási kérdésem: mi jellemző a Z generáció csokoládéfogyasztási szokásaira? Mivel ez a kérdés nagyban lefedi kutatásom témáját, a további mellékkérdéseimet specifikusan, a fő kérdést kiegészítve határoztam meg, így teljes képet adva a Z generáció szokásairól: ·                    Van-e különbség az általános iskolások, a középiskolások és a felsőoktatási intézményben tanuló Z generációs fiatalok csokoládéfogyasztási szokásai között? ·                    Tudatosan fogyasztanak-e csokoládét a Z generációs fiatalok? ·                    Hogyan befolyásolja a márka a vásárlást és a fogyasztást? ·                    Hogyan befolyásolja a marketing a vásárlást és a fogyasztást? ·                    Hogyan hat az erősödő egészségtudatos életmód a csokoládéfogyasztási szokásokra? Az adatgyűjtésem három módszerrel történt. A kutatás első szakaszában szekunder kutatást végeztem korábbi szakirodalmi művek felhasználásával. A fogyasztói társadalom és a Z generáció bemutatását követően a kakaóbab és a csokoládé eredetét, történetét, feldolgozási módszereit és fajtáit ismertettem. Külön kitértem a csokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatásaira is. A primer kutatásom első részében egy strukturált, többségében zárt kérdésekből álló online kvantitatív kérdőíves megkérdezést alkalmaztam, majd második módszerként egy fókuszcsoportos márkaismereti- és íztesztet végeztettem, melyben 15 alany két körben kóstolt csokoládét, először a márka ismerete nélkül, majd annak ismeretében. A teszt közben ízre, illatra és állagra vonatkozó kérdéseket intéztem hozzájuk. Vizsgálatom célja a márkák befolyásoló szerepének érzékeltetése. A teszthez a csokoládékat saját költségvetésből szereztem be. Kutatásom eredményeként kijelenthető, hogy a csokoládé napjaink legkedveltebb édessége. A vizsgált generáción belül megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával tudatosabban fogyasztják a csokoládét. A márkának jelentős szerepe van az édesség megvásárlásakor, ugyanakkor kutatásom azt mutatja, hogy a marketingtevékenységek kevésbé fontosak egy ilyen népszerű terméknél. A csokoládéfogyasztást számtalan külső tényező befolyásolja, ennek ellenére a hű fogyasztói réteg minden esetben megtalálja a lehetőséget az édesség elfogyasztására. Pozitív egészségügyi hatásait a fogyasztói réteg csekély mértékben ismeri, azonban megfelelő kommunikációval a fogyasztók száma emelkedne és a csokoládé étkezése tudatosabbá válna.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, élelmiszerfogyasztás, fogyasztás, vendéglátás, Z generáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet