Növényi alapú étrend, veganizmus

Szarvas Bianka (2021) Növényi alapú étrend, veganizmus. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Növényi alapú étrend, veganizmus_Szarvas Bianka_ARJ1D1.pdf] PDF
Növényi alapú étrend, veganizmus_Szarvas Bianka_ARJ1D1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom célja kutatni, hogy ez a diéta vajon egészségesebb-e az ember számára, mint a mindenevő étrend. Kutatásom során felsorakoztatom az ezen életmód mellett szóló érveket, mint a környezetvédelem, az egészség megóvása, illetve az állatjogi/etikai kérdések. Ezek által egy teljesebb betekintést nyerhetünk az így étkezők világába. Beszélni fogok a sokakban aggodalmat keltő tápanyagok pótlásának módszereiről, illetve, hogy milyen alternatív növényi alapú források vannak ebben a segítségünkre. Továbbá kutatni fogom az emberi test anatómiáját és biológiáját, azaz, hogy a testfelépítésünk, fogaink, szerveink alapján mindenevő vagy növényevő életmódra vagyunk teremtve. Ezután ki fogok térni ezen életmód különböző előnyeire és hátrányaira, azaz, hogy követésével milyen betegségek előzhetők meg, illetve van-e olyan, aminek a kiváltó oka lehet. Emellett szentelek egy alfejezetet napjainkban az emberiség egyik legnagyobb problémájának, az elhízásnak is, mivel ez annyi embert érint világszerte, hogy szerves fogja képezni kutatási kérdéseim megválaszolásának. Végül szót a veganizmus követőinek társadalmi megoszlására, hiszen fontos faktor lehet az életmódváltásban a társadalmi hovatartozás. Éghajlatonként és társadalmi rétegenként is vizsgálni fogom az adatokat, illetve lesz egy erre vonatkozó kérdőívem, ami arra lesz hivatott, hogy kiértékelésével megtudjuk, hogy milyen mértékben függ össze az egyéni jólét a társadalmi felelősségvállalással.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: életmód, étrend, növényi, vegán, vegetáriánus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet