Bio, helyi és kézműves élelmiszerek szerepe a hétköznapokban és a vendéglátásban

Börzsönyi Dóra (2021) Bio, helyi és kézműves élelmiszerek szerepe a hétköznapokban és a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat .pdf] PDF
Szakdolgozat .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (712kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomat két fő téma köré építettem. Napjainkban egyre több helyen bukkannak fel bio élelmiszerek. De mit is jelent a bio? Talán nem tartalmaz vegyszert? Tápanyagdúsabb, mint a többi élelmiszer? Akár egészségesebb a bio élelmiszer? Rengeteg tévhit kering a köztudatban és ezekre keresem a magyarázatot. Vajon az emberek tisztában vannak azzal, hogy mit is jelent a bio, milyen előírásoknak kell megfelelnie egy bio élelmiszernek? Kutatásom során az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy az emberek azért járnak-e piacra, mert ott bio élelmiszereket lehet vásárolni? Tudják-e, hogy az, amit a piacon vásárolnak nem biztos, hogy bio élelmiszer? Ezeken felül még egyéb kérdéseket is érintek a dolgozatomban.    Kutatásom alatt különböző módszereket alkalmaztam, hogy minél mélyebben belelássak abba, hogyan viszonyulnak az emberek a bio élelmiszerekhez. Primer kutatásom során kérdőívet készítettem, melyet a tizennyolctól egészen a nyolcvan éves korosztály körében kitöltettem. A kérdőív alapján rögtön kiderült, hogy a kitöltők több, mint fele nincs tisztában a biogazdálkodás alapelveivel, de közel a kitöltők fele hajlandó többet fizetni biogazdálkodás útján előállított élelmiszerért. A fogyasztók piacra járási sűrűsége megoszló, de a vásárolt élelmiszerek népszerűsége azonos. Interjút is készítettem vendéglátó egységekkel, hogy hogyan tudják beépíteni a bio, helyi és kézműves élelmiszereket a működésükbe, valamint ez milyen hatással van az oda látogató vendégekre.  Szekunder kutatásomban a bio, kézműves és helyi élelmiszerekről, azok szabályozásáról és a minősítő rendszerekről gyűjtöm össze a szükséges és releváns információkat a dolgozatomhoz. Dolgozatom célja, hogy felmérjem az emberek biogazdálkodással kapcsolatos tudását és átfogó képet kapjak a vásárlási szokásaikról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bioélelmiszer, helyi élelmiszer, kézműves élelmiszer, piac, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 22. 08:15
Utolsó módosítás: 2022. Már. 22. 08:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet