Börzsönyi Dóra (2021) Bio, helyi és kézműves élelmiszerek szerepe a hétköznapokban és a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat .pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (712kB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatomat két fő téma köré építettem. Napjainkban egyre több helyen bukkannak fel bio élelmiszerek. De mit is jelent a bio? Talán nem tartalmaz vegyszert? Tápanyagdúsabb, mint a többi élelmiszer? Akár egészségesebb a bio élelmiszer? Rengeteg tévhit kering a köztudatban és ezekre keresem a magyarázatot. Vajon az emberek tisztában vannak azzal, hogy mit is jelent a bio, milyen előírásoknak kell megfelelnie egy bio élelmiszernek? Kutatásom során az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy az emberek azért járnak-e piacra, mert ott bio élelmiszereket lehet vásárolni? Tudják-e, hogy az, amit a piacon vásárolnak nem biztos, hogy bio élelmiszer? Ezeken felül még egyéb kérdéseket is érintek a dolgozatomban. Kutatásom alatt különböző módszereket alkalmaztam, hogy minél mélyebben belelássak abba, hogyan viszonyulnak az emberek a bio élelmiszerekhez. Primer kutatásom során kérdőívet készítettem, melyet a tizennyolctól egészen a nyolcvan éves korosztály körében kitöltettem. A kérdőív alapján rögtön kiderült, hogy a kitöltők több, mint fele nincs tisztában a biogazdálkodás alapelveivel, de közel a kitöltők fele hajlandó többet fizetni biogazdálkodás útján előállított élelmiszerért. A fogyasztók piacra járási sűrűsége megoszló, de a vásárolt élelmiszerek népszerűsége azonos. Interjút is készítettem vendéglátó egységekkel, hogy hogyan tudják beépíteni a bio, helyi és kézműves élelmiszereket a működésükbe, valamint ez milyen hatással van az oda látogató vendégekre. Szekunder kutatásomban a bio, kézműves és helyi élelmiszerekről, azok szabályozásáról és a minősítő rendszerekről gyűjtöm össze a szükséges és releváns információkat a dolgozatomhoz. Dolgozatom célja, hogy felmérjem az emberek biogazdálkodással kapcsolatos tudását és átfogó képet kapjak a vásárlási szokásaikról.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bioélelmiszer, helyi élelmiszer, kézműves élelmiszer, piac, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Már. 22. 08:15 |
Utolsó módosítás: | 2022. Már. 22. 08:15 |
Actions (login required)
Tétel nézet |