Agilis szervezetfejlesztés az OTP Bank példáján keresztül

Ferencz Sándor Zsolt (2021) Agilis szervezetfejlesztés az OTP Bank példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_O_Ferencz_Sándor_Zsolt_2021.pdf] PDF
BA_O_Ferencz_Sándor_Zsolt_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Ferencz Sándor Zsolt_2021.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Ferencz Sándor Zsolt_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (259kB)
[thumbnail of Ferencz Sándor Zsolt_temavazlat-es-osszefoglalas_2021.pdf] PDF
Ferencz Sándor Zsolt_temavazlat-es-osszefoglalas_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (972kB)
[thumbnail of Nyilatkoazt_Ferencz Sándor Zsolt.pdf] PDF
Nyilatkoazt_Ferencz Sándor Zsolt.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (359kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban elsőként a változásmenedzsmenten belül található két modell alapjait mutatom be általánosságban, mely minden ebben az ágazatban működő vállalat számára irányadó modellt tud jelenteni. Ezen modelleket felhasználva pedig értékelem és bemutatom a bázisvállalatom szervezeteinek változását. Ezt követően a fentebb említett két modellt összehasonlítva összefoglalom a változásmenedzsment témakörét és rátérek az agilitás témakörére. Az agilitás témakörénél magát a módszertan létrejöttét bemutatva végig haladok az agilis módszereken, ahol kitérek a Scrum és a Kanban működésre és összehasonlításra. Emellett az agilitásban használatos tudásmegosztásra létrehozott Guild szervezeteket is felvezetem és bemutatom az agilis módszertanban használt új munkaköröket, amik már a változás következtében létrejött új szerepköröket mutatják be. A fejezet zárásaként egy összefoglalóval pedig lezárom az agilis témakört. A témakör lezárását követően a bázisvállalatomra áttérve bemutatom az OTP Bank Nyrt.-t, ami több, mint 70 éves múltra tekint vissza. A vállalat a magas szintű kiszolgáláson túl, számos országban piacvezető pozícióban van, aminek megőrzése érdekében váltott az agilis működésre, ez pedig a szektorban „Pioneerként” hajtotta végre Magyarországon. Dolgozatomban bemutatásra kerültek a vállalat különböző területein (Omnichannel Tribe és Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság) belül fellelhető hiányosságok és problémák a Kotter-modell alapján, illetve ezek megoldására megpróbáltam a vállalat segítségére lenni. Többek között a változást létrehozó csapat hiányosságaira hívtam fel a figyelmet, illetve az ebből adódó szervezeti hiányosságokra. Megpróbáltam rávilágítani arra, hogy e problémák megoldásával a szervezet elhivatottságán kívül a hatékony együttműködés és az ezzel járó sikerek és eredmények is növekedni fognak. A 2000-es évek elején is élen járt az OTP Bank a digitális fejlődésnek, azonban a felgyorsult környezet hatására a 2015-ös Digitális Transzformációs Programmal egyidőben elindított agilis próbálkozás már rámutatott arra, hogy az OTP óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 17 évben és arra, hogyan jutott el az elektronikus számlakivonattól kezdődően az agilis szemléletmód bevezetéséig.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Prof. Dr. Heidrich Balázs
Belső
egyetemi tanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Noveczky Enikő Tündér
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: agilis módszertan, kanban, OTP Bank, projektmenedzsment, változásmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:58
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet