Az MNB monetáris politikája és tevékenysége a koronavírus-válságban

Fehér Tamás Béla (2021) Az MNB monetáris politikája és tevékenysége a koronavírus-válságban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fehér_Tamás_Béla_szakdolgozat.pdf] PDF
Fehér_Tamás_Béla_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)
[thumbnail of BA_O_Fehér_Tamás_Béla.pdf] PDF
BA_O_Fehér_Tamás_Béla.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (464kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban a koronavírus-válsággal kapcsolatos legfontosabb jegybanki döntéseket vizsgáltam meg. A rövid bevezető fejezetben a monetáris politika céljairól és szerepéről olvashatunk. A világ jegybankjainak lépései nagyon hasonló mintát mutattak, és négy fő csoportba voltak oszthatóak: az alapkamat csökkentése és iránymutatás, eszközvásárlások, likviditás biztosítása és hitelezés segítése, valamint a szabályozások enyhítése. Ezeken belül a jegybankok a lehetőségeikhez mérten igyekezték kezelni a válságot, már az első hónapoktól. Az MNB gyors és határozott lépéseket tett, elsősorban a likviditás segítése céljából, valamint a rövid és hosszú hozamokra ható eszközök bevezetésével. Ezek segítették a bankszektort, támogatták a hitelezés fenntartását és a monetáris transzmissziót, ezzel elősegítve a gazdaság élénkítését. Ezen kívül 50 pontos javaslatcsomagot állítottak össze, kezdeményezték a hitelmoratóriumot, kezelték a devizatartalékot és swapeszközöket is bevetettek. Az eszközvásárlások régiós viszonylatban magasak voltak GDP-arányosan, és más ütemezéssel valósította meg az MNB azokat, hasonlóan a lengyel jegybankhoz. Az MNB előnyben részesítette a hosszabb, 10+ éves lejáratú államkötvényeket, de a régiós jegybankoktól eltérően vállalati kötvényeket is vásárolt. A jegybanki mérleg tekintetében az MNB kedvező helyzetből várhatta a válságot, hiszen a megelőző években csökkenteni tudta a mérlegfőösszegét, ami jelentős bővítésre nyújtott lehetőséget, ami régiós viszonylatban szintén kiemelkedő volt, még ha a nagy jegybankok lehetőségeitől el is maradt az arányokat nézve. Az infláció kezelése jelenleg a legfontosabb, törvényi kötelezettsége a jegybanknak. Az Eu-s átlagnál magasabb magyar infláció végigkísérte a válság időszakát, amely a figyelmeztető kiugrások után 2021 tavaszára olyan mértékű lett, hogy a jegybank kamatemelési ciklust kezdett. A kezdetben óvatos emelések után az egyhetes betéti eszköz alapkamattól való elválasztása egy új irányvonalat, határozottabb szigorítást mutathat, amennyiben az eszközvásárlási programok is befejeződnek. Az MNB eközben Zöld programot is indított, amelynek célja, hogy a fenntartható környezet és a gazdaság hatásait vizsgálja, és megoldásokat találjon a problémákra. A szakdolgozatom a fenti témák bővebb kifejtését tartalmazza.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr.habil. Ábel István
Belső
egyetemi tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Bod Péter Ákos
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: infláció, koronavírus, koronavírus-járvány (COVID-19), Magyar Nemzeti Bank, monetáris politika, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:58
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet