A közvetett költségek tervezési, elszámolási, elemzési és ellenőrzési módszereinek vizsgálata a költségvetési intézményekben

Géczy Krisztina (2021) A közvetett költségek tervezési, elszámolási, elemzési és ellenőrzési módszereinek vizsgálata a költségvetési intézményekben. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Géczy Krisztina_AZ96CH_végleges.pdf] PDF
Géczy Krisztina_AZ96CH_végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of SZTK_O_Géczy_Krisztina.pdf] PDF
SZTK_O_Géczy_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (395kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája annak vizsgálata, hogy a közvetett költségek megtervezése, elszámolása és elemzés-ellenőrzése miként valósul meg a költségvetési intézményekben, kiemelten pedig a központi költségvetés intézményeiben. Számomra fontos a téma, mivel sokéves költségvetésben szerzett munkatapasztalatom során úgy láttam, a közvetett költségekkel való gazdálkodás jelentősége eltörpül a kiadási oldal fontosságával szemben. Dolgozatom alapvetően két fő részre tagolható. Az első rész az elméleti áttekintést tartalmazza, amelyben először bemutattam a dolgozat elkészítése érdekében végzett kutatásomat, majd rátértem a hazai költségvetési szervekre, azok csoportjaira, gazdálkodására, és megmagyaráztam néhány olyan, a költségvetési szervek gazdálkodás szempontjából fontos fogalmat, mint a kötelezettségvállalás és a maradvány. Ebben a részben foglaltam össze a költségekkel kapcsolatos elméleteket, valamint kitekintettem a témámra vonatkozó további államháztartási sajátosságokra is. A második, nagyobb részben magára a közvetett költségekkel való gazdálkodásra helyeztem a hangsúlyt. Mivel munkám elvégzéséhez az elméleti anyagok áttanulmányozásán túl kutatást is végeztem, így az eredmények feldolgozása és kiértékelése ebben a részben kapott helyet. Ebben a részben részletesen kitértem mind a tervezés, mind az elszámolás, mint az elemzés-ellenőrzés során alkalmazható technikákra, majd azt szemléltettem, hogy a vizsgált intézmények mennyire alkalmazzák ezeket a gyakorlatban. A dolgozat megírása előtt két célt tűztem ki: az első annak bizonyítása volt, hogy a központi költségvetés intézményeiben a jelenlegi tervezési, elszámolási és elemzés-ellenőrzési gyakorlat nem tölti be megfelelően a modern, döntéstámogató gazdálkodási rendszer szerepét. Ennek igazolására végeztem el kérdőíves kutatásomat, melyet a dolgozatom nagyobbik részében történő feldolgozás és kiértékelés során bizonyítottnak találtam. Második célom egy olyan tervezési, elszámolási és elemzés-ellenőrzési modell kidolgozása volt, amely egyszerre képes: alkalmazni a modern kontrolling rendszerek technikáit és alkalmazkodni az államháztartásra vonatkozó eltérő jogszabályi környezethez. A modellt egy, a kérdőívekre kapott válaszok és saját tapasztalataim alapján megformált, fiktív intézményre alkottam meg, ennek bemutatása dolgozatom utolsó gyakorlati fejezetében, a Következtetések, javaslatok fejezetben kapott helyet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Szabó Tibor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: balanced scorecard, kontrollingrendszer, költségvetési intézmények, közvetett költségek, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:58
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet