A könyvvizsgálati tervezés elmélete és gyakorlata

Fejes Dóra (2021) A könyvvizsgálati tervezés elmélete és gyakorlata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A könyvvizsgálati tervezés elmélete és gyakorlata_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf] PDF
A könyvvizsgálati tervezés elmélete és gyakorlata_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (170kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglalás_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglalás_2021.dec.14_Fejes Dóra_L5Y3B5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 09..

Download (657kB)

Absztrakt (kivonat)

A könyvvizsgálati tervezésről szóló szakdolgozatom egy előadó-művészeti tevékenységgel foglalkozó nonprofit társaság éves beszámoló könyvvizsgálatának tervezési szakaszait, lépéseit mutatja be. Az esettanulmányhoz szükséges információk forrásai a társasággal folytatott interjúk, a társaság részére kiküldött és általuk kitöltött kérdőívek, valamint egyéb dokumentumok. Mivel a tárgyévben és a tárgyévet megelőzően is ugyanaz a könyvvizsgáló végezte az auditálást, részben a korábbi tapasztalatokat, megelőző évek könyvvizsgálati anyagait is fel lehetett használni. Mindezt persze az IESBA etikai kódexben felsorolt alapelvek és a nemzetközi könyvvizsgálati standardok betartásával, valamint fenntartva a szakmai szkepticizmust. A szakdolgozat elméleti részeihez a szakirodalmat, kapcsolódó jogszabályokat használtam fel, valamint a könyvvizsgáló cég belsős anyagát.   A szakdolgozatom felépítésénél, tagolásánál az volt a célom, hogy némi általános bevezető után a könyvvizsgálat céljáról, feladatáról, a könyvvizsgálati kötelezettségről, a nemzetközi könyvvizsgálati standardokról bemutassam a könyvvizsgálati tervezést gyakorlati szinten is.   Az adott lépésnél ismertetem a tervezéshez kapcsolódó elméleti fogalmakat, definíciókat. Mivel a tervezésnél leghangsúlyosabb az adott társaság kockázatainak felmérése/becslése, a könyvvizsgálati kockázatok, a lényeges hibás állítások kockázata és a kockázatbecslési eljárások fogalma hosszabban és bővebben került kifejtésre.   A tervezés a Metrum Referencia könyvvizsgáló program segítségével történt, így az egyes szakaszok a program tagolását követik. Ennek megfelelően a következő lépések történtek a könyvvizsgálati tervezés során: A kockázatbecsléshez a 315. nemzetközi könyvvizsgálati standard szerinti könyvvizsgálói eljárásokat alkalmazta a könyvvizsgáló, úgy mint, személyes interjú a társaság ügyvezető igazgatójával, és a többi vezető beosztású munkatárssal; elemző eljárásokat végzett el előzetesen, ahol szükségesnek ítélte meg; valamint szemrevételezte a társaság tevékenységét, dokumentumait. Feltárásra kerültek az eredendő kockázatok a társaság működésének és környezetének feltérképezése során, majd megvizsgálva a belső kontrollokat, felmértük az ellenőrzési kockázatokat. Vizsgálatot végeztünk a csalás, hamisítás kockázatának beazonosítására, valamint arra, hogy biztosított-e a vállalkozás folytatásának elve. Meghatároztuk a lényegességi küszöbértékeket, és kijelöltük a kockázatos területeket.   Nonprofit társaság lévén a társaságra bizonyos speciális szabályok, jogszabályok vonatkoznak, ezen felül közhasznú besorolással is rendelkezik. Ennek megfelelően figyelembe kellett venni a vizsgálat során a tárgyévben hatályos és újonnan érvénybe lépő jogszabály és számviteli törvény változásokat is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Madarasiné dr. Szirmai Andrea
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Marosi Veronika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: könyvvizsgálat, könyvvizsgálat tervezése, könyvvizsgálati kockázat(ok), könyvvizsgálati kötelezettség, könyvvizsgálati standard
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:57
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet