Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál

Forgács Orsolya (2021) Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Forgács Orsolya_Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál_FN0JD7.pdf] PDF
Forgács Orsolya_Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál_FN0JD7.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2036. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Forgács Orsolya_FN0JD7_Titoktartási nyilatkozat.pdf] PDF
Forgács Orsolya_FN0JD7_Titoktartási nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Forgács Orsolya_Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál_FN0JD7.zip] Archive (ZIP)
Forgács Orsolya_Az elszámolóár felépülése és az előkalkuláció egy termelő vállalatnál_FN0JD7.zip
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2036. December 07..

Download (144kB)
[thumbnail of BA_O_Forgács_Orsolya.pdf] PDF
BA_O_Forgács_Orsolya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2036. December 07..

Download (299kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban röviden bemutatom a kontrolling történetét, jelentőségét és szerepét a vállalatok életében. Szót ejtek a kontrolling irányultságairól és az általa ellátott funkciókról. Foglalkozom a kontrolling és a vezetői számvitel kapcsolatával. Majd a költségek típusai, különböző csoportosítási lehetőségei következnek. Bemutatom a költségviselők és költséghelyek szerepét. Ismertetem az önköltségszámítást, annak különböző fajtáit, módszereit. Ezt követően bemutatom a választott vállalat kontrolling rendszerét és az önköltségszámítási szabályzatának főbb pontjait. Erre azért van szükség, hogy megfelelő hátteret biztosítsak a későbbi kalkulációk megértéséhez. Az elemzési részben foglalkozom az éven belüli árazások kérdésével, a gyártási sajátosságokkal, az alternatív beszállítókkal és az előkalkulációval a vállalatnál. Az utóbbi három esetében a vállalat életében jelentős termékeken keresztül mutatom be a kalkuláció felépítését, néhány sajátosságát, esetleges hiányosságait. Az éven belüli árazásokkal foglalkozó részben pedig árfolyamokat és árindexet vizsgálok az elmúlt évek adatai alapján. Ezeket az alfejezeteket az elszámolóár és a készletérték-különbözet gondolatköre fogja össze. Dolgozatom végén javaslatokat teszek a jelenlegi önköltségszámítási rendszer fejlesztésére, hiányosságainak kiküszöbölésére. Összefoglalva a dolgozatom célja az, hogy rámutasson, mennyire fontos egy vállalat életében az önköltség, mennyi területre van hatással. Valamint, hogy érdemes lehet bizonyos időközönként felülvizsgálni az önköltségszámítási rendszerünket, mert még egy jól működő rendszerben is akadhatnak olyan területek, amelyek fejlesztésével hatékonyabbá tehetjük a működésünket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Stefani Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: előkalkuláció, elszámolóár(ak), kalkuláció, készletgazdálkodás - készletértékelés, önköltség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:57
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet