Folyamat és informatikai fejlesztési lehetőségek a Robert Bosch Kft-nél termékfejlesztési területen

Fejes Jennifer (2021) Folyamat és informatikai fejlesztési lehetőségek a Robert Bosch Kft-nél termékfejlesztési területen. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Folyamat és informatikai fejlesztési lehetőségek a Robert Bosch Kft-nél termékfejlesztési területen.pdf] PDF
Folyamat és informatikai fejlesztési lehetőségek a Robert Bosch Kft-nél termékfejlesztési területen.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. December 14..

Download (4MB)
[thumbnail of Fejes_Jennifer_titkositasi_kerelem.pdf] PDF
Fejes_Jennifer_titkositasi_kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (248kB)
[thumbnail of BA_O_Fejes_Jennifer.pdf] PDF
BA_O_Fejes_Jennifer.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. December 14..

Download (498kB)
[thumbnail of Fejes Jennifer bpmn ábra.pdf] PDF
Fejes Jennifer bpmn ábra.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2031. December 14..

Download (112kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy új termék fejlesztése számos vállalatéltető alappillére, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan fejlődjenek, ezáltal jobban kielégítsék az ügyfelek igényeit és elvárásaikat. A digitális forradalomnak köszönhetően a termékfejlesztési folyamatok is megállás nélkül fejlődnek. Ezek a fejlesztések általában a folyamatok átfutási idejét szándékozzák csökkenteni, vagy a már létező problémákra (például Excelben vezetett költségjelentések) keresik a megoldásokat. Egy sikeres, hatékony termékfejlesztési folyamat megléte vagy hiánya kritikus pont az ipari teljesítmény tekintetében. A gyors és innovatív termékfejlesztési folyamat jelentős versenyelőnyt biztosít a cégeknek. A szakdolgozatomat az inspirálta, hogy 2021. júniusában a Bosch csoport magyarországi telephelyén kezdtem el dolgozni egy autóipari termékfejlesztés osztályon digitalizációs gyakornokként. Szakdolgozatommal jobban bele szeretnék látni a folyamatokba és az azt kiszolgáló informatikai eszközök használatába. Az első pár hónapban, mikor saját magam is tanulni kezdtem az egyes kiszolgáló eszközöket, rájöttem, hogy mennyi platformon is dolgoznak a csoportban. Ennek követése és megértése hosszadalmas idő, van olyan szoftver, aminek megfelelő használatához akár több napos tréning is szükséges. Emellett egyes folyamatok kizárólag Excel alapon működnek, mint például a pillanatnyi projektstátuszok, meetingek tervezése, riportok, validációs tervek, költségvetések és egyszerű időtervek készítése. Dolgozatomban a termékfejlesztés során használt informatikai eszközök hatékonyságával és mennyiségével kapcsolatos kérdésekre szeretnék választ kapni. Mitől lesz használható és eredményes egy informatikai eszköz? Mennyi folyamat működik papír, illetve digitális alapon? A Boschon belül mennyire lenne hatékony egy integrált rendszer bevezetése? Dolgozatomban először áttekintettem a termékfejlesztési trendeket és az ezt kiszolgáló informatikai eszközöket. Majd ezt követően Bosch oldalról is megvizsgáltam a termékfejlesztési folyamatot és a vevő és a platform projektekhez használt informatikai szoftvereket is. Ezután a kilenc mélyinterjú alapján előnyöket és hátrányokat is megfogalmaztam az egyes platformokhoz, ahol különböző problémákat vetettem fel. Mindezekre a következő fejezetben tettem fejlesztési javaslatot. Betekintést nyerhettem a termékfejlesztés összes fázisába, több kollégám szempontjából is. Megismerhettem az informatikai rendszereket, a cégen belüli adatáramlást, és a mindennapi munkavégzés folyamatát is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Garai Bálint
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szigili Krisztina
Belső
Mestertanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, gazdaságinformatika, informatika, technológia, termékfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:57
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet