A belső égésű motoros és az elektromos autók összehasonlítása környezettudatosság és megfizethetőség szempontjából

Fehér Máté (2021) A belső égésű motoros és az elektromos autók összehasonlítása környezettudatosság és megfizethetőség szempontjából. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fehér_Máté_szakdolgozat.pdf] PDF
Fehér_Máté_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Fehér_Máté.pdf] PDF
BA_O_Fehér_Máté.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (228kB)

Absztrakt (kivonat)

Az utóbbi években igencsak elterjedté váltak az elektromos autók. Ennek fő oka a környezetbarátabb üzemelésükből adódik. A kérdés, hogy ez valóban így van-e, hogy környezetbarátabbak. A másik fontos kérdés, hogy egy átlagember meg tudja-e fizetni az ilyen típusú autókat. Ezen kérdésekre kerestem választ többváltozós elemzéssel, illetve meginterjúztam két a szakmában jártas családtagomat is. Mindezek előtt az autók összeállításáról és működéséről néhány alapvető gondolatot fogalmaztam meg. Az autó és a környezet hatását megvizsgáltam az autók egész életciklusára nézve. Ezt az alkotóelemek gyártásától, az üzemanyag előállításon keresztül, az üzemeléssel és a forgalomból kivonás utáni teendőivel összefoglaltam. Bemutattam az elektromos autók típusait, hogy azok mindenki számára érthetőek legyenek. Ezek után három nemzet három autótípusát összehasonlítottam, hogy megtudjam, hogy az egyes kategóriákban melyik gyártók teljesítenek jobban. Egy valós példát is bemutattam a három autótípus üzemelését összehasonlítva. Ismertettem a Volkswagen terveit a jövőre nézve, illetve bemutattam, hogy Norvégiában jelentős az elektromos autók száma és a belső égésű motoros autók eltűnhetnek néhány éven belül az ottani piacról. Ismertettem még az általam felhasznált eszközöket, amelyek az elemzésemhez adtak segítséget. Az elemzés előtt feldolgoztam az interjúkat és a válaszok alapján következtetéseket vontam le. Ezután betekintést nyújtottam az amerikai üzemanyag-gazdálkodás adataiba és azokat részletesen bemutattam az érthetőség kedvéért. Először statisztikai mutatókat számoltam, majd logisztikus regressziót helyeztem az adatokra. Ezeket a Jupyter Notebook és a Microsoft Machine Learning Studio segítségével hajtottam végre. Az eredményeket ábrákkal szemléltettem, a végén pedig összegeztem az eredményeket. A dolgozatom végén összevetettem az eredményeimet és azokból összefoglalást készítettem. Ennek segítségével még jövőbeli elképzeléseket fogalmaztam meg, amelyek jó kiindulási pontok lehetnek, hogy a későbbiekben milyen paraméterei lesznek fontosak egy személygépjárműnek a környezettudatosság és a megfizethetőség szempontjából. Összességében az autók fejlődése és az adatelemzés jó téma, hiszen mindkettő kifejlődőben van még, azonban az adatelemzést mindenhol fel tudom majd használni, ha szükségem lesz rá, illetve az autókról is sokkal többet tudok, így a saját szempontomból is fontos, hogy a jövőben milyen autót válasszak majd.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidelmayer Csicsman József
Belső
óraadó tanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Tajti Viktor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: autó, ábraelemzés, környezetszennyezés, környezettudatosság, összehasonlító elemzés, Python, statisztikai adatelemzés, többváltozós regresszió
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 11:57
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet