Hogyan változott meg a kkv szektorban tevékenykedő fuvarozó cégek helyzete a Covid hatására

Dudás Dóra Patrícia (2021) Hogyan változott meg a kkv szektorban tevékenykedő fuvarozó cégek helyzete a Covid hatására. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dudás_Dóra_Patrícia_Hogyan változott meg a kkv szektorban tevékenykedő fuvarozó cégek helyzete a Covid hatására.pdf] PDF
Dudás_Dóra_Patrícia_Hogyan változott meg a kkv szektorban tevékenykedő fuvarozó cégek helyzete a Covid hatására.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Dudás_Dóra_Patrícia_D15KPI_Gazdmen_Vállalkozásmenedzsment.pdf] PDF
Dudás_Dóra_Patrícia_D15KPI_Gazdmen_Vállalkozásmenedzsment.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (694kB)

Absztrakt (kivonat)

2019-ben ütötte fel a fejét a világ összes országára kiterjedő Covid járvány, mely jelentős változást hozott az emberek életében, valamint az országok gazdasági helyzetére is hatást gyakorolt. A pandémia még napjainkban is zajlik és hatással van a környezetünkre, illetve családi vállalkozásunkra is. Kutatásom azért esett a fuvarozás helyzetének elemzésére a Covid időszak idejére, pontosabban, Magyarországon a KKV szektroban a Covid milyen hatással volt a fuvarozó cégekre, mivel családi vállalkozásunk teherszállítással foglalkozik és ezáltal jobban rá tudtam világítani a fuvarozás terén, a járvány okozta következményekre, választ kaphattam arra, hogy tudtak fennmaradni a nehézségek hatására e cégek, mennyiben nehezítették munkájukat a pandémia miatt bevezetett intézkedések. Szakdolgozatom első felében kitértem a kis és középvállalkozások fogalmára, a KKV gazdasági életben elfoglalt szerepére, részleteztem SWOT analízis segítségével a KKV problémáit, lehetőségeit és veszélyeit. Kitértem a KKV szektorban jelentkező erősségekre, gyengeségekre, lehetőségekre és veszélyekre is, mely elemzéseimet szakirodalom segítségével támasztottam alá. Tekintettel arra, hogy a közúti fuvarozói cégek helyzetét kívántam elemezni a pandémia időszakában, előzményként bemutattam a közúti fuvarozás és szállítmányozás kialakulását, valamint a közúti fuvarozás szereplőit. Ezen rész keretében ráláthattunk arra, hogy a közúti szállításnak hazánkban jelentős szerepe van, hiszen az áruszállítás legnagyobb részét a közúti fuvarozás teszi ki. Valamint megfigyelhető volt, hogy a közúti áruszállítás területén a járvány ideje alatt visszaesés volt tapasztalható. Szakdolgozatomban a következő kutatási kérdéseket vizsgáltam: K1: Hogyan hatott a Covid a fuvarozó ágazatra? K2: A belföldi és nemzetközi fuvarozás menetére kihatással volt-e a járvány? K3: A Covid eredményeként jelentkező szakképzett munkaerőhiány kihatással volt-e a fuvarozó cégekre? Elemzésem elkészítésekor kvalitatív kutatási módszert, a mélyinterjút alkalmaztam, mely során 3 fuvarozó cég vezetője adott válaszokat kérdéseimre az interjúm során. Kutatásom eredményként megállapítást nyert, hogy a járvány hatással volt a fuvarozó cégekre, több nehézséggel is meg kellett küzdeniük fennmaradásuk érdekében. A felmerülő problémák vonatkozásában pedig megtettem javaslataimat. Remélem, hogy az általam végzett kutatómunka rávilágít a fuvarozó cégeknél felmerült problémákra és a javaslataim hozzájárulhatnak ezen vállalkozások eredményesebb működéséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Stefán Brigitta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, alkalmazkodás, árufuvarozás, kis- és középvállalkozás - KKV, teljesítményproblémák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:47
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet