Az LMGL Invest Pénzügyi Zrt. pénzügyi vállalkozás üzleti környezetének elemzése

dr. Biró Péter (2021) Az LMGL Invest Pénzügyi Zrt. pénzügyi vállalkozás üzleti környezetének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of dr. Biró Péter_P3UV7M_szakdolgozat.pdf] PDF
dr. Biró Péter_P3UV7M_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Biró_Péter.pdf] PDF
BA_O_Biró_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (247kB)

Absztrakt (kivonat)

A pénzügyi intézmények, azaz a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások rendkívül fontos szerepet töltenek be Magyarország gazdasági rendszerének működésében. Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank nincs közvetlen kapcsolatban a lakossággal és a gazdálkodó szervezetekkel, részükre a pénzügyi intézmények nyújtanak pénzügyi szolgáltatást (pl. folyósítanak kölcsönt). A pénzintézetek közül a legismertebbek kétségkívül a hitelintézetek közé sorolható kereskedelmi bankok, de a lakosság és a vállalati szféra financiális igényeinek kielégítésében, egyúttal a pénzügyi rendszer működésében a pénzügyi vállalkozásoknak is jelentős szerepe van. Jelenleg Magyarországon csaknem 240 pénzügyi vállalkozás működik. Ugyan ezek közül sok intézmény a megszűnés határán áll, de az ezeket nem számítva fennmaradó pénzügyi vállalkozások nagy száma miatt – a piac viszonylag kis mérete mellett – erőteljes iparági verseny tapasztalható a piacon. Ebben a kompetitív környezetben működő egyik hazai pénzügyi vállalkozás, az LMGL Invest Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített elnevezés: LMGL Zrt., székhely: 1138 Budapest, Váci út 188., cégjegyzékszám: 01-10-047326, adószám: 23817137-2-41.). A magyar tulajdonban álló társaság több mint egy évtizede működik nyereségesen az iparágban. A szakdolgozatban az LMGL Zrt. üzleti környezetét elemeztem. Az analízis által megpróbáltam választ adni arra, hogy a társaságnak – s úgy általában a pénzügyi vállalkozásoknak – mennyire tűnik biztosítottnak a jövője a tevékenységével/tevékenységükkel érintett piaci szegmensekben; milyen számára/számukra kedvezőtlen környezeti hatások és trendek figyelhetők meg, illetve milyen kedvező környezeti elemek és jelenségek hozhatók fel a további hosszú távú nyereséges működés alátámasztására. A globális környezet – világunk interdiszciplinaritásából következő közvetett hatásoktól eltekintve – az LMGL Zrt. szempontjából indifferens, így az analízis a társaság makro- és a mikrokörnyezetre irányult. A makrogazdasági tényezők vizsgálatát a PESTEL elemzés módszerével végeztem el, azaz a politikai, gazdasági, társadalmi-kulturális, technológiai, természeti és jogi környezet főbb jellemzőit vettem górcső alá. A mikrokörnyezet analízisénél megkülönböztetést tettem az iparági környezet és működési környezet között. Előbbit a stakeholder (érintetti) elemzés és a Porter-féle öt erő modell, utóbbit a SWOT elemzés módszereivel elemeztem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Boda Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Marcsa Attila
Belső
Mesteroktató; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 5 erő, LMGL Zrt., makrokörnyezet, mikrokörnyezet, pestel, piaci verseny, Porter, stakeholder-elmélet, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:47
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:47

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet