Az LMGL Invest Pénzügyi Zrt. pénzügyi vállalkozás üzleti környezetének elemzése

dr. Biró Péter (2021) Az LMGL Invest Pénzügyi Zrt. pénzügyi vállalkozás üzleti környezetének elemzése. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of dr. Biró Péter_P3UV7M_szakdolgozat.pdf] PDF
dr. Biró Péter_P3UV7M_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Biró_Péter.pdf] PDF
BA_O_Biró_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (247kB)

Abstract

A pénzügyi intézmények, azaz a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások rendkívül fontos szerepet töltenek be Magyarország gazdasági rendszerének működésében. Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank nincs közvetlen kapcsolatban a lakossággal és a gazdálkodó szervezetekkel, részükre a pénzügyi intézmények nyújtanak pénzügyi szolgáltatást (pl. folyósítanak kölcsönt). A pénzintézetek közül a legismertebbek kétségkívül a hitelintézetek közé sorolható kereskedelmi bankok, de a lakosság és a vállalati szféra financiális igényeinek kielégítésében, egyúttal a pénzügyi rendszer működésében a pénzügyi vállalkozásoknak is jelentős szerepe van. Jelenleg Magyarországon csaknem 240 pénzügyi vállalkozás működik. Ugyan ezek közül sok intézmény a megszűnés határán áll, de az ezeket nem számítva fennmaradó pénzügyi vállalkozások nagy száma miatt – a piac viszonylag kis mérete mellett – erőteljes iparági verseny tapasztalható a piacon. Ebben a kompetitív környezetben működő egyik hazai pénzügyi vállalkozás, az LMGL Invest Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített elnevezés: LMGL Zrt., székhely: 1138 Budapest, Váci út 188., cégjegyzékszám: 01-10-047326, adószám: 23817137-2-41.). A magyar tulajdonban álló társaság több mint egy évtizede működik nyereségesen az iparágban. A szakdolgozatban az LMGL Zrt. üzleti környezetét elemeztem. Az analízis által megpróbáltam választ adni arra, hogy a társaságnak – s úgy általában a pénzügyi vállalkozásoknak – mennyire tűnik biztosítottnak a jövője a tevékenységével/tevékenységükkel érintett piaci szegmensekben; milyen számára/számukra kedvezőtlen környezeti hatások és trendek figyelhetők meg, illetve milyen kedvező környezeti elemek és jelenségek hozhatók fel a további hosszú távú nyereséges működés alátámasztására. A globális környezet – világunk interdiszciplinaritásából következő közvetett hatásoktól eltekintve – az LMGL Zrt. szempontjából indifferens, így az analízis a társaság makro- és a mikrokörnyezetre irányult. A makrogazdasági tényezők vizsgálatát a PESTEL elemzés módszerével végeztem el, azaz a politikai, gazdasági, társadalmi-kulturális, technológiai, természeti és jogi környezet főbb jellemzőit vettem górcső alá. A mikrokörnyezet analízisénél megkülönböztetést tettem az iparági környezet és működési környezet között. Előbbit a stakeholder (érintetti) elemzés és a Porter-féle öt erő modell, utóbbit a SWOT elemzés módszereivel elemeztem.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Boda Zoltán
Külső
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED
Dr. Marcsa Attila
Belső
Mesteroktató; Menedzsment Tanszék; PSZK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: 5 erő, LMGL Zrt., makrokörnyezet, mikrokörnyezet, pestel, piaci verseny, Porter, stakeholder-elmélet, SWOT-elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2022. Mar. 11. 08:47
Last Modified: 2022. Mar. 11. 08:47

Actions (login required)

View Item View Item