Egy honvédelmi szervezet, mint költségvetési szerv intézményi gazdálkodása

Csatos Renáta (2021) Egy honvédelmi szervezet, mint költségvetési szerv intézményi gazdálkodása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Csatos_Renáta_szakdolgozat.pdf] PDF
BA_Csatos_Renáta_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Csatos_Renáta.pdf] PDF
BA_O_Csatos_Renáta.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (371kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom egy rendeltetéséből adódóan ellátási kötelezettséggel bíró költségvetési szervezet, egy honvédelmi szervezet intézményi gazdálkodásának folyamatáról, a kapcsolódó gazdálkodási feladatokról, fogalmakról, illetve a betartandó szabályokról szól. A dolgozatom felépítését tekintve két részből, összesen hat fejezetből tevődik össze.   Mivel a szakdolgozatom témája az intézményi gazdálkodás folyamata egy költségvetési szervezetnél, ezért az általánosságtól kezdve építettem fel egészen a választott katonai szervezet gazdálkodásáig. A dolgozat első felében a 2. fejezetben az állam és az államháztartás rendszerét, az állam funkcióit, az államháztartás két alrendszerének főbb jellemzőit ismertetem. A 3. fejezetben általánosságban írok a költségvetési szervekről, szerepükről, működésük céljáról, a típusairól, valamint a költségvetési szervek gazdálkodásáról. A 4. fejezetben térek ki a költségvetési gazdálkodásra, azon belül költségvetés tervezésére, az előirányzatok felhasználására, a kötelezettségvállalásra mint fogalomra, illetve mint folyamatra, illetve a költségvetés év közi megváltoztatásának lehetőségére, azaz az előirányzat-módosításra továbbá az előirányzat-átcsoportosításra. Szakdolgozatom második felében mutatom be a honvédelmi szervezet gazdálkodását. Az 5. fejezetben szemléltetem a honvédelmet, mint nemzeti ügyet, a Magyar Honvédség rendeltetését és alapvető feladatait, szervezeti felépítését, a honvédelmi szervezetek központi gazdálkodását, és nem utolsó sorban röviden bemutatom a választott katonai szervezetet, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist. A 6. fejezetben írom le a Repülőbázis gazdálkodásának folyamatát, azon belül a gazdálkodás rendjét és irányítását, a gazdálkodás során végrehajtandó feladatokat, betartandó határidőket. Külön bemutatom a logisztikai intézményi gazdálkodást, a pénzügyi referatúra által ellátott feladatokat és betartandó határidőket, továbbá a humánerőforrás gazdálkodást, a személyügy által végrehajtandó fontosabb tevékenységeket.Végül az összegzés részben összefoglalást írok a szakdolgozatomról. Az összegzés részben mutatok rá az általam bonyolultnak tekintett beszerzések lebonyolításának eljárásrendjére, amelyet probléma felvetésként jelöltem ki a dolgozatom megírása során. Leírom az általam mellette szóló érveket és ellenérveket, illetve megfogalmazom a saját álláspontomat. Szakdolgozatom megírása során szekunder és primer kutatási módszereket is alkalmaztam. A másodlagos kutatási módszerek alapján összegyűjtöttem, feldolgoztam és elemeztem a rendelkezésre álló anyagokat, a kapcsolódó szakirodalmakat és jogszabályokat. A primer, azaz elsődleges kutatási módszerként a megfigyelést használtam. Megfigyeltem és részt vettem a gazdálkodási folyamatokban és feladatokban, illetve az alakulat különböző alegységeivel folytatott napi munkakapcsolatokban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Harmath Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartás, beszerzés, előirányzatok, gazdálkodás, honvédelem, intézményi költségvetés, kötelezettségvállalás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:46
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet