Az érzelmi intelligencia szerepének feltárása a multinacionális és hazai vállalatokon belül

Barabás Luca Margaréta (2021) Az érzelmi intelligencia szerepének feltárása a multinacionális és hazai vállalatokon belül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Barabás Luca_Szakdolgozat_2021.pdf] PDF
Barabás Luca_Szakdolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Barabás_Luca.pdf] PDF
BA_O_Barabás_Luca.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (130kB)

Absztrakt (kivonat)

Tanulmányomban bemutatott kutatás a vezetői tevékenységben egyre népszerűbbé váló „soft-skillek” megjelenését taglalja a multinacionális és hazai vállalatokban. Gardner „Frames of Mind” című könyvében leírta, hogy az általános intelligencia ma már csak kismértékben fontos a munka világában, ugyanakkor az érzelmi intelligencia megjelenése egyre fontosabb területté válik.  A Salovey és Gardner által leírt 5 tényezős érzelmi kompetenciák modellje, a vezetők személyiségének fejlődését segíti elő, ami közelebb visz a szervezetek sikerességéhez. Ezen felül Goleman több könyvében definiálta az érzelmi intelligencia fontosságát a munkahelyen, illetve a vezetői teljesítményben. A GLOBE kutatás hozzájárul a szervezeti környezet erősségeinek és gyengeségeinek felméréséhez, amivel átláthatóvá válik mely területeken érdemes fejlődni. Herzberg sok kutatásán keresztül vizsgálta a higiéniás és motivációs tényezőket a beosztott-vezető kapcsolatban, ami összefüggésben áll az érzelmi kompetenciák által elsajátított személyiségjegyekkel. Ha egy vezető érzelmileg stabilan, kellő önismerettel és empátiát gyakorolva áll beosztottjaihoz, akkor motivációt válthat ki belőlük. Ennek előzményeként megemlíthető a HR szakemberek általi vezető kiválasztás folyamatába tudatosan beillesztett érzelmi kompetenciák. Kutatásomban a fent felsorolt tényezők segítségével vizsgálom a multinacionális és hazai vállalatok munkahelyi környezetét, elsősorban beosztott vélemények alapján. Kvantitatív kutatásom egy kérdőív mentén segít általános felmérést készíteni az összefüggések és különbségek terén. Ezt követően, mélyebb kutatás eredményeképpen HR dolgozók véleményét vizsgálom mélyinterjúk segítségével. A két kutatás elegendő eredményt mutat a hipotéziseim vizsgálatára. Célom az volt, hogy bebizonyítsam kutatási feltételezésem, miszerint a multinacionális vállalatok sok szempontból innovatívabbak és hatékonyabbak a hazai vállalatoknál, főként az emberi és érzelmi kompetenciák szemszögéből.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Göndör András
Belső
óraadó tanár; Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék
Molnár Mátyás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: érzelmi intelligencia, hazai vállalatok, multinacionális vállalatok, munkahelyi környezet, munkamotiváció, oktatás/továbbképzés, toborzás/kiválasztás, vezető-beosztott kapcsolat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:46
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet