A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése

Ecsegi Veronika (2021) A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Ecsegi Veronika_DJTCSE.pdf] PDF
Szakdolgozat_Ecsegi Veronika_DJTCSE.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (895kB)
[thumbnail of BA_O_Ecsegi_Veronika.pdf] PDF
BA_O_Ecsegi_Veronika.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (168kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájának a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzését választottam. Azért esett erre a témára választásom, mivel már hat éve dolgozom ennél a szervezetnél, és az itt töltött idő ösztönzött arra, hogy jobban megismerjem a pénzügyi, gazdasági folyamatokat, ezért is jelentkeztem a BGE képzésére. A dolgozatom két fő egységre osztható, az első részben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján ismertettem a nonprofit szervezetek számának alakulását, valamint a bevételeik alakulását 2003 és 2019 között. Ebben a részben bemutatásra kerültek továbbá a nonprofit szervezetekre vonatkozó törvényi előírások, a nonprofit szervezetek típusai, gazdálkodásuk, a könyvvezetésre, beszámoló készítésre vonatkozó szabályok, a beszámoló részei és kitértem a közhasznú tevékenység ismertetésére is. A második részben a Magyar Vöröskereszt működését, szervezeti felépítését, történetét, feladatait mutattam be. Az elemzés során a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének beszámolóit vizsgáltam öt éves időtartamra vonatkozóan, 2016-2020-ig. A szervezet életében a 2017-es évben következett be a legmeghatározóbb változás, hiszen ekkor sikerült a korábbi veszteséges évekhez képest nyereséggel zárni. A nyereség kialakulása számos racionalizáló intézkedésre vezethető vissza, ezeket részletesen taglaltam a dolgozatomban. A mérleg és az eredménykimutatás elemzése során arra kerestem a választ, hogy a koronavírus járvány hatása okozott-e bevétel kiesét a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének? Az elemzések során a hipotézisem beigazolódott. A kialakult járványhelyzet olyan új helyzetet teremtett, ami alapjaiban megváltoztatta a Vöröskereszt működését. A korábban biztosnak számító bevételek bizonytalanná váltak, az önkormányzatoktól, alapítványoktól célzottan érkező támogatások sok esetben lecsökkentek, vagy teljesen megszűntek. Mindemellett a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének is új feladatokkal, kihívásokkal kellett szembenéznie a kialakult helyzet miatt. Az alaptevékenység szerinti feladatok (szociális ellátórendszer, véradásszervezés, elsősegélynyújtás oktatás, vizsgáztatás stb.) ellátása mellett újabb és újabb feladatokkal keresték meg a Vöröskeresztet, így lettek a munkatársak az Országos Mentőszolgálat diszpécserei, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszainak aktív tagjai. Összességében elmondható, hogy a koronavírus járvány a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének korábban kialakult pénzügyi, gazdasági helyzetére negatív hatással volt. A korábbi években felhalmozott tartalékoknak köszönhetően ebben a nem várt helyzetben sem okozott gondot a folyamatos működés fenntartása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Juhászné Némethi Gyöngyi Bea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) elemzése, éves beszámoló elemzése, nonprofit szervezetek gazdálkodása, nonprofit szféra, Vöröskereszt
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet