ITIL alapú IT szolgáltatásmenedzsment a gyakorlatban (A COVID-19 okozta kihívások a Service Desk életében)

Dobos Krisztián (2021) ITIL alapú IT szolgáltatásmenedzsment a gyakorlatban (A COVID-19 okozta kihívások a Service Desk életében). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_SZ_Dobos_Krisztián.pdf] PDF
BA_SZ_Dobos_Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem PwC.pdf] PDF
Titkosítási kérelem PwC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Dobos_Krisztián.pdf] PDF
BA_O_Dobos_Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 14..

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A koronavírus hatására nagyon sok informatikai rendszerrel és munkavégzéssel kapcsolatban lévő folyamatot hirtelen kellett megváltoztatni, majd később optimalizálni az éppen aktuális intézkedésekre. Az állandó otthonról történő munkavégzés biztosítása, majd a későbbi hibrid munkavégzés lehetőségeinek vizsgálata kihívást jelentett a munkahelyem számára. Az ott töltött évek gyakorlati tapasztalatát felhasználva több olyan módszer kidolgozása a cél, ami a megváltozott munkakörülmények hatékony felhasználását teszi lehetővé az IT szolgáltatás portfóliójában. Ennek keretbe foglalását az informatikai szolgáltatásmenedzsment eszközei alapján vizsgáltam. A szakdolgozat célja, hogy elemezzem és ajánlást adjak a következő tevékenységekre, ügyfélszolgálaton belüli erőforrástervezés, támogatói csapaton belüli szerepek tisztázása, beérkező hibajegyek elemzése, új munkamódszerek kidolgozása. Fő tematikáját az informatikai rendszerek üzemeltetésére és fejlesztésére szolgáló módszertan (ITIL) adja, ami alapján esettanulmány formájában mutatom be a pandémia alatt érintett különböző szolgáltatás ágakban használatos folyamatokat. Megfigyeléssel vizsgálom a módszertan különböző verzió közötti eltérést, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján statisztikai elemzéseket végzek. A kutatói tevékenységekkel azt az állítást támasztom alá, hogy az ITIL alkalmas keretrendszer olyan változások kezelésére, amiket egy vírushelyzet okozhat. Ezek további igazolására a rendszerekből kinyert naplófájlokat, adatokat és felhasználóktól érkező visszajelzéseket használom fel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Panta László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Rádi György
Belső
főiskolai adjunktus; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Covid-19, ITIL, ITSM, Service Desk, szolgáltatástervezés, szolgáltatásüzemeltetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:45
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet