A sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság szabályozási nehézségei

Csorba Zoltán (2021) A sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság szabályozási nehézségei. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csorba Zoltán_ZKDXR1_Szakdolgozat.pdf] PDF
Csorba Zoltán_ZKDXR1_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Csorba_Zoltán.pdf] PDF
BA_O_Csorba_Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (333kB)

Absztrakt (kivonat)

Az utóbbi 10 évben egy új gazdasági trend kezdett el felemelkedni, mely látványos gyorsasággal fejlődött, ez a sharing economy. A számos néven emlegetett gazdasági modell a megosztás és a szolgáltatásközpontúság újszerű megközelítésével vált népszerűvé az üzleti életben. Térhódítása gyors mértékben alakítja át a nemzetközi piacokat, ami köszönhető a környezettudatos erőforrás kihasználásának is. A közösségi megosztás legfőbb tulajdonságai, hogy megosztás alapú, kihasználatlan erőforrásokra támaszkodik, on-demand jelleggel fordul elő, magasabb szintű emberi kapcsolatokat eredményez és fenntarthatóság központú. A sharing economy számos jogi dilemma tárgyává vált az elmúlt években újszerűségének köszönhetően. Szakdolgozatom célja feltárni a modellel kapcsolatban felmerülő problémákat és szabályozási nehézségeket és megoldásokat keresni rájuk szakértői vélemények és nemzetközi példák alapján. A szabályozási nehézségek körüljárása előtt fontosnak tartottam bemutatni a közösségi gazdaság jellemzőit és kialakulási körülményeit, annak térdekében, hogy teljeskörűen, a jelenséget részletesen megértve tudjak hiteles véleményeket bemutatni. Az Európai Unió iránymutatása mellet néhány konkrét nemzetközi példát is prezentálok a problémák kezelésére. Szekunder kutatásomban foglalkozom az Európai Bizottság kérésére az Eurobarometer által készített telefonos interjúival, mely során az Unió 27 országából 25700 véleményt szedtek össze a rövid távú lakásmegosztás körülményeiről. A kutatás célközönsége az európai polgárok, akik érdemi véleményt tudnak nyújtani az internetes platformon keresztül történő rövid távú lakásmegosztás jelenségéről. Primer kutatásom az „Érdemes-e új jogszabályok kialakításával szabályozni a közösségi gazdaságot, a szolgáltatások igénybe vevői számának növelése céljából?” kérdésre keresi a választ, amire a felállított hipotézisek vizsgálatával helyeslő eredményt állapítottam meg. A kutatást kérdőíves formában végeztem, szakmai csoportokban és a jelenséget ismerő gazdasági szakemberek között terjesztettem. A kérdőívre 127 ember válaszolt, a válaszokat, a szakirodalmi anyag alapján összeállított hipotézisek alátámasztására vagy elutasítására használtam. A szakdolgozat végén a szabályozási nehézségekre választ adó megoldási lehetőségeket mutatok be, melyek a modell magyar jogrendszerbe való könnyebb integrálását szolgálnák, a szakirodalmak és a szakértői vélemények alapján.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Ficsór Mónika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ágazati szabályozás, gazdasági átalakulás, gazdasági modell, jogi szabályozás, közösségi gazdaság, Sharing Economy, szolgáltatásgazdaság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet