Üzleti intelligencia a bankszektorban

Csepregi Ivett Virág (2021) Üzleti intelligencia a bankszektorban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Üzleti_intelligencia_a_bankszektorban.pdf] PDF
Üzleti_intelligencia_a_bankszektorban.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2071. November 29..

Download (1MB)
[thumbnail of Csepregi-Ivett_Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Csepregi-Ivett_Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (523kB)
[thumbnail of BA_O_Csepregi_Ivett.pdf] PDF
BA_O_Csepregi_Ivett.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2071. November 29..

Download (234kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az üzleti intelligencia bankszektorban történő alkalmazása és használata volt. Egy bank működése során számos adat keletkezik, amelyeket felfedezve, megfelelően összegyűjtve és kielemezve az eredményeinket megjeleníthetjük adatvizualizációs eszközök segítségével, amelyek megkönnyítik a megállapítások megértését és megosztását, így fontos információkhoz juthatunk hozzá és mélyebb betekintést nyerhetünk a vállalat aktuális állapotába. Kutató munkám során a következő kérdésekre kerestem a választ:- Milyen BI eszközök jelennek meg a piacon?- Hogyan segíti a pénzügyi intézményeket az üzleti intelligenciára?Dolgozatom első részében átfogó képet igyekeztem adni az üzleti intelligencia fogalmáról, történetéről és piacáról. Számos külföldi és hazai meghatározásokat olvashattunk, amely során kiderült, hogy az üzleti intelligencia valójában egy gyűjtőfogalom, amely módszereket, eszközök, megoldások, és folyamatok halmaza, amelyek segítenek a vállalat vezetőinek a döntések meghozatalában. Ezután bemutattam az üzleti intelligencia kialakulásának és fejlődésének történetét napjainkig, majd egy közelebbről és megismerkedhettünk a nemzetközi piac szállítóival az elemző óriás, Gartner által publikált tanulmány segítésével választ kaptam az első kérdésemre.Dolgozatom következő részében a bankszektor került a középpontba. Bemutattam az OTP bank által használt adatvizualizációs eszközöket és ezek háttérarchitektúráját. Ezt követően a második kérdésemre kerestem a választ, és kutatásom eredményeként az üzleti intelligencia négy általános – banki környezetben történő - hasznosítását ismertettem.Szakdolgozatom utolsó részében pedig az OTP bank egy konkrét osztályának, a hitelellenőrzési osztály üzleti intelligencia használatát elemeztem. Ehhez a részhez két hipotézisem is tartozott:1. A hitelellenőrzési osztály munkáját jelentős részben támogatja egy üzleti intelligenciaeszköz használata.2. A hitelellenőrzési osztály teljes mértékben kihasználja az üzleti intelligencia lehetőségeit.Hipotézisem közül az elsőt elfogadtam, hiszen az osztály az alkalmazottak teljesítményének mérésére és értékelésére használja a Power BI üzleti intelligencia eszközt, amely jelentősen megkönnyíti a hitelellenőr teljesítményének méréséhez használt komplex teljesítménymutatók számítását, megjelenítését és változásának nyomon követését. A második feltételezésem, állításom viszont elutasítottam, hiszen kettő megalapozott, átgondolt javaslatot tettem a meglévő BI riportok kibővítésére, amely hozzájárulna a vezető, az osztály és ennek következtében a bank eredményes és hatékony munkájához.Véleményem szerint sikerült átfogó képet adnom az üzleti intelligenciáról és bankszektorban történő használati eseteiről. Úgy gondolom, hogy a jövőben érdemes lehet a hitelellenőrzési osztály BI riportjait kibővíteni, amelynek elkészítéséhez segítségként, kiindulópontként szolgálhat szakdolgozatom.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
főiskolai docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Ébert Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bank, business intelligence computer programs, döntéstámogatás, hitelellenőrzés, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet