Belső könyvelési rendszer fejlesztése a Process Solutions-nél egy lean módszertan segítségével

Barta Réka (2021) Belső könyvelési rendszer fejlesztése a Process Solutions-nél egy lean módszertan segítségével. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Barta_Réka_DU95GD.pdf] PDF
Szakdolgozat_Barta_Réka_DU95GD.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 10..

Download (1MB)
[thumbnail of Barta_Réka_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Barta_Réka_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (278kB)
[thumbnail of BA_o_Barta_Réka.pdf] PDF
BA_o_Barta_Réka.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 10..

Download (260kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat írása és a szakmai gyakorlat lehetőséget kaptam nem csak egy vállalat könyvelésébe betekintést nyerni, hanem magukba azon folyamatokban melyen befolyásolják a rendszereket, elősegítik a rendszer fejlődését, és beszélgetni olyan személyekkel, akik ezeket a fejlesztéseket elősegítik. Megismerhettük, hogy a vállalat fejlesztései keretein belül milyen sajátosságokat használtak, milyen egyediségeket fejlesztettek pluszba a rendszerbe, elősegítve a jobb vevő kiszolgálás és munkaerő felhasználás javulását.  A dolgozat célja volt a lean fogalmának, alapelveinek és folyamatainak a bemutatása. Megismerni, hogy hogyan is épülhet fel egy fejlesztés, milyen lépéseket tudnak alkalmazni a veszteségek elhárítására, a pazarlások csökkentésére. Fontos célom volt továbbra, hogy olyan vállalatok mutassak be lean szempontjából, mely a szokásos termelő vállalatoknál alkalmazott leantől eltér, hiszen egyre több olyan társaság is igyekszik alkalmazni a leant akik ténylegesen kézzel fogható javakat nem állít elő. A témában való elmélyülésem során azt vettem észre, hogy az emberek a lean szó hallatán elsőnek ezen típusú társaságokra gondolnak. Úgy vélem fontos lenne, minél több szolgáltató szektorban dolgozó lean céget megvizsgálni, hiszen rengeteg újdonságot ismerhetünk meg.Örömömre szolgált, olyan szakirodalmat olvasni, ahol lean és a számvitel kapcsolatáról lehetett olvasni, vagyis pontosabban lean számvitelt olvashattam. Úgy gondolom, hogy ha a vállalatok meg akarják tartani a piaci pozíciójukat és nem szeretnék, hogy a régi és új versenytársaik számára piaci réseket hagyni, akkor fontos számukra felismerni, hogyan tudják optimalizálni a folyamatokat, minimalizálni a veszteségeket, és a folyamatok lépéseit értékteremtővé tenni. A leannek több módszere lehet, aminek alkalmazásával a szakdolgozatban szereplő kritikus folyamatokon segíteni tud, azonban a dolgozat a VSDiA módszer segítségével mutatta be a folyamatokat. Úgy vélem nem csak a termelővállalatoknak kell figyelmet fordítani ezekre az alapelvekre és módszereke, hanem minél több szolgáltatónak is csatlakoznia kellene a kidolgozáshoz és megvalósításhoz. Hosszú távon és a jelenlegi gazdasági és informatikai helyzetben a vállalatok pénzügyi mutatóit javítani lehetne.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozma Tímea
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Tóth Lívia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: átfutási idők, fejlesztés, jelen állapot térkép, lean alapelvek, VSDiA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet