A magyar egészségügy gazdasági aspektusainak vizsgálata - felépítés, finanszírozás és problémák

Czura Balázs (2021) A magyar egészségügy gazdasági aspektusainak vizsgálata - felépítés, finanszírozás és problémák. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Czura Balázs BGE-PSZK szakdolgozat.pdf] PDF
Czura Balázs BGE-PSZK szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Czura_Balázs.pdf] PDF
BA_O_Czura_Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (299kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az egészségügyi rendszer gazdasági aspektusaival foglalkozom, így ismertetem a hazai egészségügyi rendszer szerkezetét, annak finanszírozását az egészségüggyel kapcsolatos bizonyos problémákat úgy, mint az esetlegesen inadekvát finanszírozási rendszer, a kórházi adósságállományok halmozódása, vagy a NEAK-finanszírozott intézmények működésének gazdaságossága. Vizsgáltam továbbá egy látszólag prosperáló nem NEAK-finanszírozott intézmény pénzügyi szerkezetét is, hogy abból akár következtetéseket vonjunk le annak versenyképességéből és jövőbeli potenciáljából. A szakdolgozatom kvalitatív módszerrel készült, így az részben tekinthető egy elméleti áttekintésnek, valamint az elérhető adatbázisok (Eurostat, KSH, OKFŐ, NEAK, MÁK) vizsgálatának. Végkövetkeztetésem, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerünk vélhetően nem tartható fenn sokáig, az mélyreható változtatásokra szorul. Többek között indokolt lenne a teljes egészségügyi struktúra átalakítása, így például a költséghatékonyabb alap-, és járóbeteg ellátás szerepének növelése, a kórházi aktív fekvőellátás kapacitásainak csökkentése, vagyis tulajdonképpen a hazai rendszert jellemző nagyfokú kórházközpontúság csökkentése. Elengedhetetlen lenne egy hosszútávú, jól átgondolt, ésszerűen strukturált egészségügyi modell kidolgozása, melynek sarokkövei lehetnének, az egy régi igényre adott válaszként megjelenő, az egészségügyi ellátások finanszírozásának rendszeres revíziója és revideálása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mesteroktató; Pénzügy Tanszék; PSZK
Nagy Melinda
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségügy, Egészségügyi finanaszírozás, egészségügyi rendszer, egészségügyi statisztika, magánegészségügy, NEAK-finanszírozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 11. 08:44
Utolsó módosítás: 2022. Már. 11. 08:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet