A Microsoft Dynamics NAV és D365 Business Central vállalatirányítási rendszerek bevezetésének előnyei és hátrányai a kis- és középvállalkozások esetében

Varga Dóra (2021) A Microsoft Dynamics NAV és D365 Business Central vállalatirányítási rendszerek bevezetésének előnyei és hátrányai a kis- és középvállalkozások esetében. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Varga Dóra_N0TJH8.pdf] PDF
Szakdolgozat_Varga Dóra_N0TJH8.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban bemutattam az integrált vállalatirányítási rendszerek evolúcióját, felépítését, valamint, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a szervezetek életében. Kiemelten foglalkoztam a kis- és középvállalkozásokkal, a bevezetések menetével és példaként a Microsoft D365 Business Central vállalatirányítási megoldást, annak előnyeit és hátrányait részleteztem. Bemutattam, hogy milyen szükséges változtatásokkal jár egy ilyen összetett rendszer bevezetése, és ennek milyen hatásai vannak egy cég működésére, dolgozóinak munkájára. Itt a Business Process Reengineering módszertanát is ismertettem, ami elengedhetetlen fogalom a bevezetések során, valamint ismertettem a változás-menedzsment módszereit is. Külön kitértem a megfelelő projekt vezetés fontosságára, hogy mely helyzetekben lehet döntő jelentőségű egy jól megválasztott projekt menedzser.  Példaként hoztam a kontrolling fontosságát, és hogy hogyan működik a D365 Business Central-ban a dimenziók funkció segítségével a tervek és eredmények összehasonlítása. Ez az elemzési lehetőség ugyanis kitűnő eszköze a kontrollingnak. Egy interjú keretében megvizsgáltam a bevezetés módszertanát, hogy miként bonyolítanak le a szolgáltató cégek egy rendszerbevezetést, első lépéstől az utolsóig. Kitértem a sikertelenség lehetséges okaira, hogy mire kell feltétlenül odafigyelni, hogy ezáltal elkerülhető legyen a kudarc. Bemutattam a bevezetés előnyeit és hátrányait, mely során elsőként az információ kezelését emeltem ki mindkét interjú alapján, valamint a hatékonyabb döntéselőkészítést, nehézségként pedig a munkafolyamatokat érintő változásokat. Összességében elmondható, hogy amennyiben egy vállalkozás vállalatirányítási rendszer bevezetése mellett dönt, akkor felgyorsíthatja munkafolyamatait, megnövelheti hatékonyságát. Versenytársaival szemben megszüntetheti hátrányos helyzetét és akár piaci előnyre is szert tehet, ha a rendszer nyújtotta lehetőséget jól használja ki. Ehhez a jól átgondolt rendszer kiválasztás, az üzleti igények részletes megfogalmazása és jó projektvezetés elengedhetetlen. Emellett egy jól megválasztott szolgáltató cégre van szükség, ahol kulcsfontosságú a bizalom kérdése. Ha ezek mind teljesülnek, akkor az eredmény önmagáért fog beszélni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Társadalomtudományi Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fábián Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Keresztes Éva Réka
Belső
egyetemi adjunktus; Társadalomtudományi Módszertan Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ERP rendszerek, integrált vállalatirányítási rendszer, kis- és középvállalkozás - KKV, Microsoft, vállalatirányítási információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:12
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet