Korunk főbb alternatív fehérjeforrásai - rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata

Bába András (2021) Korunk főbb alternatív fehérjeforrásai - rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Bába_András_Szakdolgozat_KKK_2021.pdf] PDF
Bába_András_Szakdolgozat_KKK_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Korunk főbb alternatív fehérjeforrásai - rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének  és  fogyasztói elfogadásának vizsgálata  A Budapesti Gazdasági Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciára benyújtott kutatásomban bemutatom az egyik legnagyobb globális problémát, a folyamatosan gyarapodó populációt és a vele együtt növekvő éhezést, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív megoldásokat, amelyek mind az éhezésre, mind pedig az állati fehérjealapú élelmiszerek előállításával járó nagyfokú környezetszennyezésére megoldást jelenthetnek. Ezen problémák és a megoldások bemutatása mellett kiemelten tárgyalom a rovar alapú élelmiszerek felhasználását és piacát. A rovar alapú élelmiszerek piacát és annak jellegzetességeit globális, európai is hazai szinten vizsgáltam meg. Primer kutatásom során többlépcsős kutatást végeztem. Első lépésként szekunder kutatással és korábbi kutatási eredmények rendszerezésével készítettem elő a további kutatásomat. A kvantitatív kutatást előkészítése során szakértői interjút készítettem egy rovaralapú termékeket forgalmazó vállalkozás vezetőjével. A kvantitatív kutatás célja a rovar alapú élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök, fogyasztói motivációk és gátak megismerése volt. Kutatásom eredményeként egy összetett pontos képet szeretnék kapni a rovar alapú élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos trendekről és ezeknek a jövőben várható alakulásáról, továbbá a rovar alapú élelmiszerek piacáról, valamint a piaci bevezetés során várható fogyasztói motivációkról és termék elfogadásról. Célom, hogy a megkérdezett fogyasztók attitűdjének megismerésével releváns képet adjak a vállalatoknak a rovar alapú élelmiszerek magyar piacának jellegzetességeiről és lehetőségeiről.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Aszalai Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kovács Ildikó
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszeripar, fenntartható fogyasztás, fogyasztói elfoadás, fogyasztói magatartás, piackutatás, rovarok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:10
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet