Világjárvány hatása egy multinacionális vállalat alapanyag-fuvarozási folyamataira

Szabó Nikolett Andrea (2021) Világjárvány hatása egy multinacionális vállalat alapanyag-fuvarozási folyamataira. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 06..

Download (1MB)
[thumbnail of nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf] PDF
nyilatkozat-a-szakdolgozat-statuszarol-nyilvanos-bizalmas-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (85kB)

Absztrakt (kivonat)

A járműipar a mai napig az egyik legmeghatározóbb, legrégebbi, ugyanakkor leggyorsabban fejlődő ipari ágazat, amely nemcsak az emberek gyors helyváltoztatását, de élőlények, valamint áru idő- és optimális esetben költséghatékony mozgatását is lehetővé teszi. A gépjárművek alkatrészeit pedig legtöbb esetben nem egy vállalat gyártja le és szereli össze, hanem egy hosszú és bonyolult globális ellátási láncon megy végig az egyes részek beszerzése, gyártása, majd összeszerelése, ami a végén egy késztermékké áll össze, majd az értékesítésen keresztül eljut a vevőhöz. Az egész folyamatot a logisztikai folyamatok kötik össze, optimalizálják és bonyolítják le a lehető legalacsonyabb költségek mellett a lehető legmagasabb minőséget biztosítva. Szakdolgozatomban az egyik legnagyobb járműipari cég, a Continental AG magyarországi vállalatának, a Continental Automotive Hungary Kft. koronavírus megjelenését követő árufuvarozási folyamatait elemzem és hasonlítom össze a beszerzés tekintetében.  A 2019-es év végén megjelenő koronavírusjárvány az életünk minden területére hatalmas befolyással van, megváltoztatta az addigi értékrendünket és kétségkívül óriási befolyással lesz a jövőnkre is. A határzárak és országok lezárásának következtében különösképpen nagy befolyással bírt a fuvarozásra, aminek hatását egy multinacionális, nemzetközi ellátási lánccal rendelkező vállalaton keresztül mutatom be. A dolgozatban a Covid-19 vírus megjelenésétől már lezajlott másfél évet tanulmányozom, hiszen ez egy rendkívül aktuális téma, amely napjainkig folyamatban van és a következményeit még hosszú éveken át tapasztalni fogjuk az élet összes szektorában. Szakdolgozatom célja, hogy kielemezzem és összehasonlítsam a világjárvány egyes fuvarozási ágaira (légi, tengeri és közúti) vetett hatását a Continental és a beszállítói közötti árufuvarozásban, ennek vállalati következményeit, majd az összehasonlításom alapján igazolom a hipotézisemet, miszerint a koronavírus okozta világjárvány a Continental beszerzési folyamatait tekintve a légi alapanyagfuvarozásra gyakorolta a legnagyobb mértékű negatív hatást.   A szakdolgozatban helyet kap a fuvarozási alágazatok bemutatása, a koronavírusjárvány általános bemutatása, majd fuvarozásra vetett hatásai. Ezután az elemzett vállalat részletes bemutatása következik, és a dolgozat gyakorlati része, mely a szakdolgozatban tanulmányozott téma elemzése vállalati esettanulmányként, fókuszáltan a Continental fuvarozási folyamataira levetítve. A tanulmányt átszövi a szakirodalmi forráselemzés, valamint vállalati belső információk, prezentációk, riportok és az elkészített interjúk alapján készített elemzés. A szakdolgozat egy összehasonlítási értékelőtáblázattal, a hipotézis értékelésével és konklúzióval zárul.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gyurina Adrienn
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Horváth Annamária
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: anyagbeszerzés, Continental, fuvarozás, koronavírus-járvány (COVID-19), logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:08
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet