Kategóriamenedzsment bevezetésének folyamata az Egis Gyógyszergyár Zrt. import műszaki beszerzéseiben

Gergye Vivien (2021) Kategóriamenedzsment bevezetésének folyamata az Egis Gyógyszergyár Zrt. import műszaki beszerzéseiben. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat Gergye Vivien K2I9Q8.pdf] PDF
Szakdolgozat Gergye Vivien K2I9Q8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 06..

Download (942kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bizalmas Gergye Vivien K2I9Q8.pdf] PDF
Szakdolgozat bizalmas Gergye Vivien K2I9Q8.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (35kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a kategóriamenedzsment bevezetésének folyamatát vizsgálom az Egis Gyógyszergyár Zrt. import műszaki beszerzéseiben. Kutatásom részét képezi a szakirodalom tanulmányozása is, hogy megválaszoljam, mit jelent a kategóriamenedzsment, mi a célja, eszköztára és miért „best practice” a 21. századi korszerű beszerzésben? Dolgozatom hangsúlyát a rövidtávon elért eredmények bemutatására, elemzésére fordítom, melyet ábrákkal és táblázatokkal szemléltetek. Kutatási célom átfogó elemzést készíteni az import beszerzési portfólióról, valamint megvizsgálni a kategóriamenedzsment eszköztárát, alkalmazásának hatásait és eredményeit. Szakdolgozatom összesen nyolc tartalmi fejezetre bontható fel. A bevezetést követően a második fejezetben a kategóriamenedzsmenttel kapcsolatos fogalmi meghatározások, a kategóriamenedzsment kialakulásához vezető tendenciák, a fő célok és megvalósítások eszközei, a kategóriamenedzsment bevezetésének folyamata, a kategóriamenedzsment kategóriák kialakításai, valamint az előnyök és kihívások találhatók. Ezután a harmadik fejezetben a magyar gyógyszeripari szakmakultúra, a privatizáció, a külkereskedelem állami monopóliumának megszűnését idézem fel. A szakdolgozatom negyedik fejezetében részletesen bemutatom az Egis Gyógyszergyár Zrt. műszaki beszerzési sajátosságait és a műszaki beszerzési tevékenység folyamatát. Az import műszaki beszerzés sajátosságait, a beszerzési eljárások fajtáit az ötödik fejezetben ismertetem. A hatodik fejezetben a műszaki beszerzési kategóriamenedzsment, az import beszerzési kategóriamenedzsment bevezetését mutatom be. Ebben a részben ismertetem a kategóriamenedzsment bevezetésének előzményeit, a beszerzési portfólió elemzés alapját, melyhez szemléltető táblázatokat és ábrákat készítettem. Az import beszerzési portfólió elemzése után olvashatóak az import kategóriamenedzsment bevezetésének célkitűzései, majd pedig a bevezetés folyamata. A kutatásom során megállapított rövidtávú eredmények ismertetése is ebben a fejezetben található, melyeket az átláthatóság és összehasonlíthatóság végett a korábbiakhoz hasonló táblázatokkal és ábrákkal szemléltetek. Végül pedig megvizsgálom a következő üzleti évi célkitűzéseket. A hetedik fejezetben a kategóriamenedzsment-bevezetés eredményeit foglalom össze, majd pedig személyes tapasztalatokkal, élményekkel zárom a szakdolgozatomat. A nyolcadik fejezetben az irodalomjegyzék található.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Horváth Annamária
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
Páliné Pancza Anikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzés, csoportalakítás, importbeszerzés, kategória menedzsment, műszaki beszerzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:08
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet