Termék nyomon követési technikák a XXI. században

Deák Orsolya (2021) Termék nyomon követési technikák a XXI. században. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Termék nyomonkövetési technikák a XXI.században_2021_2.pdf] PDF
Termék nyomonkövetési technikák a XXI.században_2021_2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (956kB)

Absztrakt (kivonat)

A nyomon követés evidens alapkövetelménnyé vált a szervezetek részére. Az ellátási lánc minőségének, hatékonyságának, ezen kívül átláthatóságának javítása mellett a nyomon-követési adatok kötelezően elvégzendő megosztása, valamint felhasználása lehetővé teszi olyan megoldások kifejlesztését, amik növelik az ellátási lánc biztonságát.Legfontosabb célja, hogy az adott kérdés, vagy hiba észlelése megfelelően elkülöníthető és pontosan meghatározható legyen, így gyorsan megoldható legyen az adott termék visszahívása, vagy éppen kivonása a forgalomból, a további gyártásból. Szintén fontos, hogy nagyobb választási lehetőséget biztosítsanak a termékek kiválasztása során.Előnye, hogy képes egy adott terméket végig követni a termelési lánc minden egyes szakaszán, így pontosan azonosítani tudja, hogy a termék milyen összetevőkből készült, illetve milyen gyártási és disztribúciós folyamatokon ment át.A nyomon követhetőségi koncepció egyik legkritikusabb szempontja, hogy a teljes azonosítás elveszhet a folyamat során. Ennek oka lehet az azonosító címkék eltűnése vagy sérülése, a termékláncok összekapcsolódása, több azonosító használata, valamint a láncszintek eltérése. Ha különböző termékláncok kapcsolódnak egymáshoz, akkor az egyik leggyakoribb gond adódik. A feldolgozás során a különböző beszállítóktól származó alapanyagokat összekeverik, mert azokat később nem lehet újra szétválasztani, illetve rögzíteni kell a termékek különböző alapanyagait, származását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adafeldolgozás, adatok, információ, információs szolgáltatások, termék, termékellenőrzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:07
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet