A kettős felhasználású termékek, technológiák export szabályozása az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban - összehasonlítás

Unger Júlia (2021) A kettős felhasználású termékek, technológiák export szabályozása az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban - összehasonlítás. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Unger Júlia_Szakdolgozat.pdf] PDF
Unger Júlia_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Ezen dolgozat tárgya a kettős felhasználású termékek és technológiák export szabályozásának összehasonlítása az EU, az USA és Japán között. A téma kifejtésének ötlete először a Külkereskedelem és szabályozás nevű tantárgy óráin való részvétel során fogalmazódott meg bennem, melynek oka a téma sokszínűsége, érdekessége, valamint kettős jellege és hatása a nemzetközi kereskedelemre. Különösen az fogott meg benne, hogy ugyanazon termékeket mennyire különböző módokon és célokra lehet felhasználni, illetve érdekelt, hogyan lehet megelőzni ezen kategóriába tartozó áruk rossz kezekbe kerülését. A kutatásomban bemutattam az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kettős felhasználású export szabályozását, azért felelős intézményeiket. Emellett külön kitértem az EU Kínába, az USA Indiába és Japán Dél-Koreába irányuló dual-use exportjára és ezen országok közötti kapcsolatra, esetleges konfliktusokra vagy éppen az annak ellentétére a kettős felhasználású termékek és technológiák függvényében. A Wassenaari Megállapodás, amely a multilaterális non-proliferációs rezsimek közül leginkább kitér a kettős felhasználású termékekre és technológiákra és a résztvevő országai dual-use listáinak alapját is megalkotta és folyamatosan frissíti, is röviden bemutatásra került. Kutatásom megírásához főként angol nyelvű szakirodalomból, folyóiratokból, cikkekből és weboldalakról szerzett információkat és tudást használtam fel, mivel rendkívül csekély számú magyar nyelvű forrás áll rendelkezésre, valamint például a kérdőív alapú primerkutatás sem lehetséges e témában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dr. Csekő Katalin
Külső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK
NEM RÉSZLETEZETT
Hrabovszki Ágnes Zsuzsa
Belső
főiskolai docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: dual-use, EU, export szabályozás, Japán, kettős felhasználás, usa
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 08. 09:06
Utolsó módosítás: 2022. Már. 08. 09:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet