Az áfa működésének pénzügyi hatása a vállalkozások pénzügyi helyzetére

Barabás Barbara (2022) Az áfa működésének pénzügyi hatása a vállalkozások pénzügyi helyzetére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Barabás_Barbara_NQM13N.pdf] PDF
Szakdolgozat_Barabás_Barbara_NQM13N.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Alpine Kft..pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Alpine Kft..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (65kB)
[thumbnail of BA_O_Barabás_Barbara.pdf] PDF
BA_O_Barabás_Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Május 12..

Download (315kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban bemutatásra kerül, egy napjainkat leginkább is érintő, gyakorlatias téma, amely az általános forgalmi adó, azaz az áfa. A téma feldolgozásának célja, hogy megtudjuk, milyen hatással van a vállalkozásokra hazánkban az áfa. Mindenekelőtt, a kialakulásától kezdve, az Európai Unióban hatályos szabályozások, úgynevezett Áfa irányelvek és a gyakorlatban használatos alkalmazása kerül szemléltetésre. Ezt követően, ahhoz, hogy a gyakorlati életben történő alkalmazása érthetőbb legyen, egy magyarországi leányvállalat példáján keresztül mutatom be miként hat a vállalatokra az áfa. Megismerkedhetünk az Alpine Kft. történetével, a vállalat tevékenységi körével és az ehhez kapcsolódó adózási szokásaival. A vállalat bemutatása során megismerkedhetünk a láncértékesítés folyamataival, amelyben az utóbbi időben több változás is bekövetkezett. Ehhez a témához kapcsolódóan, az adóraktár fogalma és működése következik, amely általánosságban és a vállalati szabályozásokon keresztül kerül bemutatásra. A vállalat tevékenységéből megtudhatjuk, hogy több európai országgal is kapcsolatban áll, többek között az Egyesült Királysággal, amely életében hatalmas változások következtek be az utóbbi időben. Éppen ezért, fontosank tartottam dolgozatomban kitérni a Brexit esemény hatásaira, miként hatott a vállalatra és hogyan alakult át az értékesítési láncolata, illetve az áfafizetési szokásait miben befolyásolta. Mindezen ismeretek után, a vállalat pénzügyi helyzetét összegeztem, milyen hatások érik. Mivel a vállalat számára fontos a megfelelő pénzmozgás, így a cash-flow tervezés témájára is kitértem. Ezen részből megismehetjük a vállalat szokásait, illetve a beszámolójában mellékletként szereplő cash-flow kimutatáshoz kapcsolódó elemzett adatokat. Összességében, kiderül számunkra, hogy a vállalat egy jól működő termelő cég, amely folyamatos nyereséget produkál, amely a vállalat eredménykimutatásából ad egyértelmű adatokat, dolgozatomban erre is összegzésképp kitértem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Darabán-Kőszegi Alexandra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Rékasi Róbert
Belső
Mestertanár; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóraktár, Alpine Kft., ÁFA-törvény, általános forgalmi adó, Cash-flow
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:45
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet