A hazai nagy ellátórendszerek működésének sajátosságai, előnyei és hátrányai, azok nemzetközi összevetése (nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer, oktatási rendszer)

Bartus Annamária (2022) A hazai nagy ellátórendszerek működésének sajátosságai, előnyei és hátrányai, azok nemzetközi összevetése (nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer, oktatási rendszer). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bartus_Annamária_DNWLTE_szakdolgozat_2021.pdf] PDF
Bartus_Annamária_DNWLTE_szakdolgozat_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Bartus_Annamária_Temavazlat-es-osszefoglalas_2021.pdf] PDF
Bartus_Annamária_Temavazlat-es-osszefoglalas_2021.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (426kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a hazai nagy ellátórendszerek működésének sajátosságai, előnyei és hátrányai azok nemzetközi összevetése (nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer, oktatási rendszer). Három nagy ellátórendszer, mely a közvélemény szerint csak viszi a pénzt, de mégsem fordítunk rá eleget. Vajon milyen gazdasági intézkedések húzódnak meg a háttérben? Tényleg ennyire elhanyagolandó feladatellátásról van szó?A nemzetközi minta eddig nem igazán foglalkoztatott, nyilván azért mert gyermekorom óta azt hallottam mindig, hogy mindenki saját magával foglalkozzon, de rá kellett jönnöm, hogy nem lehetek ilyen szűk látókörű, hiszen egy másképp működő rendszer megismeréséből is sokat lehet tanulni. Az Európai Unió tagállamai tekintetében is elmondható, hogy mind a három rendszer működése és finanszírozása a Magyarországon jelenleg működő rendszerekhez képest túl nagy eltérést nem mutat, hiszen ahogy Magyarországon, úgy az Európai Unió többi tagállamában is az állam számít fő finanszírozónak, a feladat ellátójának. A rendszerekre ráfordított összeget a GDP alakulása határozza meg a tagállamok tekintetében is. Szakdolgozatomban ugyan csak a nagy ellátórendszerek felszíntét kapargattam meg, de így is elmondható, hogy a nyugdíjrendszer, az egészségügy és az oktatás is mind olyan állami feladat ellátás, mely profitot nem termel és a ráfordítható összeg nagyban függ a GDP alakulásától. Mind a három rendszer a jelenlegi állapotában rövid távon fenntartható, de hosszútávon újabb reformok bevezetését igényli.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mesteroktató; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami költségvetés, egészségügyi ellátás, kötelező magánnyugdíj, közoktatási rendszer, nyugdíjellátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Már. 07. 11:45
Utolsó módosítás: 2022. Már. 07. 11:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet